Италианските банки бяха ударени с изненадващ данък върху неочакваните печалби

...
Италия прие еднократен данък от 40% върху печалбите, които банките
Коментари Харесай

Италия прие еднократен данък от 40% върху печалбите, които банките печелят от по-високите лихвени проценти, в шокиращ ход, който видя акциите падат рязко.

Повишението на официалните лихвени проценти доведе до рекордни печалби за италианските банки.

Данъкът ще се прилага към нетния доход от лихви, който идва от разликата между лихвените проценти по кредитите и депозитите на банките.

Постъпленията ще бъдат използвани за подпомагане на притежателите на ипотеки и намаляване на данъците, казва правителството.

Изненадващият ход беше договорен от министрите на премиера Джорджия Мелони на заседание на кабинета късно в понеделник. Те обещаха да инвестират събраните средства в подпомагане на домакинствата и бизнеса, които се борят с цената на заемите.

"Човек трябва само да погледне печалбите на банките за първото полугодие, за да осъзнайте, че не говорим за няколко милиона, а за милиарди“, каза вицепремиерът Матео Салвини на пресконференция в Рим късно в понеделник.

Решението показва, че правителството възнамерява „да накаже нечестното поведение на банките“, каза източник пред информационната агенция Ройтерс,

Защитавайки този ход, външният министър Антонио Таяни каза пред Corriere della Вестник Sera, че мярката не е срещу банките, „а мярка за защита на семействата“ и онези, които се борят да плащат ипотеки.

Около 2 млрд. евро (1,7 млрд. британски лири ) се очаква да бъде генериран от налога, който ще се използва за финансиране на подкрепа за семейства, засегнати от по-високи лихвени проценти.

Италианският парламент вече разполага с 60 дни, за да приеме данъчния указ в закон.

Акции в двете най-големи банки в страната, Intesa Sanpaolo и UniCredit, спаднаха съответно с 8% и 6,5% във вторник сутринта след съобщението.

Акциите в Banco BPM, страната третата по големина банка спадна с 8,2%, докато държавната Monte dei Paschi di Siena се понижи със 7,4%. Други банки, включително BPER Banca, Banca Generali и Mediobanca, също бяха надолу.

Други европейски страни, включително Унгария и Испания, наложиха подобни данъци върху неочакваните печалби на банките.

A данъкът върху неочакваните печалби е данък, наложен от правителството на компании, които са се облагодетелствали от нещо, за което не са отговорни - с други думи, неочаквани печалби.

Повече за тази история

Публикувано на 21 декември 2022 г. Публикувано на 18 юли Публикувано на 3 юли Публикувано преди 46 минути Публикувано преди 6 часа Публикувано преди 7 часа
Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР