Италиански учени твърдят, че са открили първата известна творба на

...
Италиански учени твърдят, че са открили първата известна творба на
Коментари Харесай

Откриха и разгадаха най-ранната творба на Да Винчи?

Италиански учени настояват, че са разкрили първата известна творба на ренесансовия талант Леонардо да Винчи (1452-1519 г.). Тя съставлява портрет на архангел Гавраил, изрисуван върху керамична плочка и се счита, че е нарисувана от великия художник, когато е бил 18-годишен. Твърдението, че това е първата му известна креативна работа, се базира на датата и подписа на Да Винчи, които са написани едвам видимо върху керамичната плочка: "Da Vinci Lionardo, 1471 ". Плочката бе показана пред публицисти в Рим, оповестява CNN.

Според професор Ернесто Солари, специалист по историк на изкуството и творчеството на ренесансовия талант, на плочката Леонардо е изобразил самия себе си отстрани.Солари изучавал творбата в продължение на три години, преди да направи своите констатации и догатки.

#LEONARDODAVINCI
Tile painting (20 cm scuare) is #Leonardo da Vinci’s first work, art expert claims.
A 15th-century #painting of the archangel Gabriel, found on a tile in #Italy, is the earliest known work by Leonardo da Vinci (at 18) art expert Ernesto #Solari has claimed. pic.twitter.com/uSumfE4hkt
— SantiagoArt (@SantiagoArtis) June 21, 2018
"Така той е желал да покаже, че от възпитаник е станал художник ", споделя Солари. Плочката дълго време се е съхранявала от потомците на аристократичното семейство Фениче ди Равело.

След подробно проучване Ернесто Солари и графологът Ивана Роза Бонфантино са съумели да разгадаят шифрован надпис с буквите на Леонардо да Винчи, годината на раждането му — 1452 година, цифрата 72, което отпраща към архангел Гавраил и годината на основаване на творбата — 1471 година

"Леонардо цялостен живот се е увличал по ребусите. Този се разшифрова: аз Леонардо (52), аз архангел Гавраил (72) ", изясни професорът. "Знаем за зрелия му интервал, само че съвсем нищо не знаехме за творчеството на младия Леонардо, за това по какъв начин е почнал той ", сподели Солари.

Той описа, че като млад Леонардо е работел във фабриката на дядо си в Тоскана и е рисувал керамични плочки. Тезата на Солари се поддържа от обстоятелството, че изображението на архангела е направено благодарение на специфична машина, измислена от Леонардо. Чертежите й се пазят в Уиндзор.

Копие на машината, чието предопределение дълго време е било мъчно за разгадаване, дружно с копието на плочката с архангела ще бъдат изложени в Музея на изобретенията на Леонардо да Винчи в Рим.

Солари се затрудни да назове цената на творбата, която към момента е в частни ръце. "Това е първата рисунка на Леонардо, тя е скъпа ", съобщи той.

Italian scholars claim they have unearthed the first known piece by Renaissance genius Leonardo Da Vinci https://t.co/mO3EWO0oJy via @CNNStyle pic.twitter.com/7fYjj3qG2U
— CNN International (@cnni) June 21, 2018
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР