Италиански учени са открили нов път, използван от коронавируса Sars-Cov-2

...
Италиански учени са открили нов път, използван от коронавируса Sars-Cov-2
Коментари Харесай

Откриха нов път на проникване на коронавируса в Италия, , използван от Sars-Cov-2

Италиански учени са разкрили нов път, употребен от ковид Sars-Cov-2 за навлизане в човешката клетка, с изключение на този, който беше прочут до момента, точно посредством рецептора Ace2, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новият път е посредством рецептор на сиаловата киселина, присъстващ в тъканите на горните дихателни пътища и употребен със същата цел и от вируса на Близкоизточния респираторен синдром. Веднъж проникнал, с цел да се мултиплицира, коронавирусът си служи с разнообразни протеини, измежду които и някои, с които си служи и ХИВ. Това демонстрират две проучвания на Италианския софтуерен институт.

Откритието дава опция за правенето на нови хипотези за заразността на ковид и за възможни лекарства против него. Двете проучвания към момента не са валидирани от научната общественост. Те са осъществени в съдействие и с Университета Сапиенца в Рим.

" Разработихме нов модел, с цел да разберем по какъв начин протеините върху повърхността на вируса взаимодействат с човешките рецептори ", споделя Джанфранко Руоко, шеф в Италианския софтуерен институт.

На базата на този модел учените са анализирали взаимоотношението на протеина Спайк на ковид, с който той се прикрепя за рецептора Ace2 и са съпоставили неговата дарба да остане завързан. Те са открили с изненада, че тази дарба е доста по-малка от тази на вируса, причиняващ Тежкия изострен респираторен синдром. Оттук е пристигнала концепцията да се търси втори забъркан в процеса рецептор.

" Така открихме, че, с цел да влезе в клетката, вирусът Sars-Cov-2, си служи също със сиаловата киселина, присъстваща в горните дихателни пътища и употребена също и от ковид виновен за БРИС ", споделя Руоко.

Сега би трябвало да се разбере дали другата смъртност и инфекциозност на ковид може да зависи от тези два пътя на навлизане. " Това може да обясни и за какво има толкоз случаи без симптоматика, само че това е въпреки всичко единствено догадка, която следва да бъде доказана, както и резултатите от проучването, които също би трябвало да бъдат доказани ", добавя специалистът.

Второто проучване на Италианския софтуерен институт, координирано от Джан Гаетано Тарталя от районното му посланичество в Генуа, е разкрило, че протеинът Спайк, който взаимодейства с рецептора на сиаловата киселина се трансформира доста сред другите вирусни варианти. Това би могло да изясни огромните разлики в държанието на вируса, следени при другите популации. При второто проучване учените са проучвали и по какъв начин работи вирусът, с цел да се възпроизведе, откакто е влезнал в клетката.

" Така видяхме, че с изключение на да си служи с някои към този момент известни протеини, с които си служат и други вируси, има и други характерни протеини. Сред тези други характерни, десетина са споделени с вируса на СПИН ", споделя Тарталя.

Учените подсказват концепцията да се употребяват измежду антивирусните средства, създадени в последните години за ХИВ, тези, които работят по един прицелен метод върху тези протеини. Но и в този случай данните от проучването би трябвало да бъдат доказани от интернационалната общественост.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР