Италиански съд осъди задочно сицилианския мафиотски бос Матео Месина Денаро

...
Италиански съд осъди задочно сицилианския мафиотски бос Матео Месина Денаро
Коментари Харесай

Задочен доживотен затвор за мафиот №1 в Сицилия за убийствата на Фалконе и Борселино

Италиански съд осъди задочно сицилианския мафиотски необут Матео Месина Денаро на пожизнен затвор поради ролята му в бомбени набези, лишили живота двама магистрати през 1992 година, заяви ДПА.
Още по тематиката
Съд в сицилианския град Калтанисета осъди късно нощес Денаро по отношение на ролята му в бомбените офанзиви, при които починаха двама борещи се с мафията магистрати - Джовани Фалконе и Паоло Борселино , съобщи италианската осведомителна организация АНСА.

Съдът постанови на фамилиите на жертвите да бъдат изплатени компенсации в размер от 10 хиляди до 500 хиляди евро, а на тримата оживели от бомбените офанзиви - по 100 хиляди евро.

Месина Денаро, на 58, се укрива от 1993 година и е считан за най-влиятелния човек в сицилианската мафия , отбелязва ДПА.

За италианците 23 май 1992 година е датата, която трансформира страната. Коза Ностра съумява да убие най-прочутия ловджия на мафиоти Джовани Фалкове. Смъртта застига известния прокурор на автомагистрала край Палермо. Бомбата била сложена в канавка. Бронираната кола, с която се движат той, брачната половинка му и бодигардовете не ги избавя. Те умират на място.

Два месеца по-късно на 19 юли 1992 година съдия-следовател Паоло Борселино се насочва към дома на майка си в Палермо за постоянното си неделно посещаване. Придружават го петима тежко въоръжени карабинери. Пред дома на майка му е паркиран неугледен " Фиат 126 ", в който мафиотският необут Тото Риина, по прякор Звяра, е разпоредил да се сложат мощни експлозиви. Взривът е отблъскващ. Петимата бодигардове и съдия-следовател Паоло Борселино умират на място.

През 1993 година " босът на босовете " на Коза Ностра Тото Риина бе хванат и наказан на 26 доживотни присъди за убийството на към 40 души и за ролята си в стотици поръчкови убийства, в това число атентатите против Фалконе и Борселино.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР