Италиански професор по електронно инженерство може да определи дали човек

...
Италиански професор по електронно инженерство може да определи дали човек
Коментари Харесай

Италиански професор диагностицира болести по гласа

Италиански професор по електронно инженерство може да дефинира дали човек е болен по гласа му, заяви ДПА.

" Всеки от вътрешните ни органи е тип резонатор, тъй че в случай че имаме проблем със сърцето или белите дробове да вземем за пример, това се отразява на гласа ни ", споделя Джовани Саджо.

" Как звучи гласът ни зависи от диригента, т.е. от мозъка ни. Ако имате заболяване като Алцхаймер или Паркинсон, методът, по който звучите, се трансформира и това може да се записва ", прибавя той.

Според него има над 3600 измерими акустични параметри в човешкия глас. " Човек има един глас, когато е здрав и различен при някаква патология. Ухото може да не усети разликата, в случай че не е явна. Но логаритмите и изкуственият разсъдък могат. "

Според Саджо и новият ковид може да бъде диагностициран по този метод, откакто болестта поразява белите дробове. Това дава опция подозрителните случаи да бъдат тествани отдалечено и да не се постанова да се натоварват лекарите в лечебните заведения.

С патентованата си технология Саджо е подложил на тест 284 пациенти с туберкулоза в Мумбай, като е употребявал контролна група от 28 здрави хора. Всеки от тях се записвал, до момента в който произнася няколко опрости фрази. Когато гласовете били оценени, разликите в акустичните параметри разкрили кой е здрав и кой - болен. Пациентите с Паркинсон били вярно засечени в 95 на 100 от случаите.

И други експерти по света споделят тезата на Саджо. Компанията " ПийкПрофайлинг " в Германия, основана от експерти от Хумболтовия университет, оповестиха, че могат да основат логаритми, които засичат прочувствените промени и физическото положение на хората само от звукови данни от гласове.

Изследователи от университета на Вашингтон разгласиха в сп. " Нейчър " резултати от проучването си, съгласно което асистентът Алекса на Амазон може да разпознае присъщото звучене на човешкия глас преди сърдечен удар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР