Италиански магистрати са започнали разследване за възможна корупция, идваща от

...
Италиански магистрати са започнали разследване за възможна корупция, идваща от
Коментари Харесай

Италия разследва опит за руско финансиране на Салвини

Италиански магистрати са почнали следствие за допустима корупция, идваща от задграничен източник, след обява в петък на списание " Еспресо ", че партията на вицепремиера Матео Салвини е обсъждала финансиране на еврокампанията ѝ с милиони евро посредством съветска петролна договорка.

Салвини, който е и министър на вътрешните работи, отхвърля партията му да е желала пари от Москва. Но тази седмица изданието Buzzfeed разгласява наличието на адуиозаписи от разискването на такава скица и два източника на " Ройтерс " споделят, че прократурата знае за тях още преди този момент.

L`Espresso написа, че Джанлука Савоини, някогашен представител на партията, е разговарял предишния октомври в съветската столица с съветски предприемачи за възможна петролна договорка, средствата от които да отидат в " Лига ". В сряда американският уебсайт Buzzfeed популяризира стенограма на диалог, в който се приказва за загадка договорка за към 65 млн. $.

Днес Савоини сподели пред италиански медии, че в действителност се е срещал с група предприемачи, само че отхвърля да е сторил нещо неправилно и упорства, че празненства не е получавала никакви пари от руснаците.

Разследването се води от Фабио Де Паскуале, началник на екипа магистрати, проверяващи интернационалните стопански закононарушения.

Съгласно италианските закони е неразрешено партиите да получават подаяние от задгранични лица. Опозиционната лявоцентристка Демократическа партия прикани Салвини да се яви в Народното събрание и да даде обяснения към изявленията. Председателят на Сената, който е от " Форца Италия ", дълготраен сътрудник на " Лига ", отхвърли да извика Салвини и отхвърли историите като " жруналистически клюки ".

Салвини не крие околните си връзки с съветския президент Владимир Путин и през последните години постоянно посещаваше Москва. При визитата си във Ватикана и Рим предходната седмица Путин похвали Салвини и сподели, че е в непрекъснат контакт с " Лига ".

Миналата година италиански съд даде на партията 75 години да възстанви на италианската страна близо 49 млн. евро, откраднати от предходния ръководител Умберто Боси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР