Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали

...
Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали
Коментари Харесай

Извършиха първата в света гръбначна трансплантация

Италиански лекари са първите в света, които сполучливо са трансплантирали част от гръбначен дирек, заяви болонския Институт по ортопедия „ Рицоли “, представен от РИА Новости.
Екипът от лекарите, воден от Алесандро Гасбарини, при започване на септември е заменил четири прешлена на 77-годишен пациент, измъчен от хордом, тип израстък, който визира костната тъкан.
" Пресъздадохме гръбначния дирек на пациента, непосредствен до естествената му форма. Това стана като възстановихме идеалната анатомия с помощта на костна трансплантация със конструкция, идентична на тази, която трябваше да премахнем заради тумора ", сподели Гасбарини.
Според него, аналогични органи и тъкани, като костите, остават най-хубавото решение за подмяна на човешки органи и тъкани, само че при неналичието им, лекарите би трябвало да прибягват до други кости и изкуствени материали - да вземем за пример за подмяна на прешлени по-рано са употребявали сектори от бедрената кост.
„ Имплантирането на четири прешлена на пациент ни доближава до реализиране на цялостно обединение с гръбначния дирек на пациента и усъвършенства навлизането на лъчевата терапия, която да вземем за пример е несъвместима с титановата протеза “, сподели началникът на отделението за гръбначна хирургия в болничното заведение в Болоня.
За да спасят прешлените от по-рано умрял донор, експертите от „ Рицоли “ са анализирали съвместимостта им и в условия на цялостна яловост ги замразили при температура минус 80 градуса.
Пациентът, претърпял интервенцията, към този момент се е възстановил и е изписан. Той останал в болничното заведение към месец. След две седмици постоперативни прегледи той е изместен в отделението по физиотерапия, където „ е бил изправен на крайници и се е върнал към допустимо най-нормалния живот “, акцентира хирургът, представен от БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР