Италиански лекар е сред доброволците, които помагат в столичната Александровска

...
Италиански лекар е сред доброволците, които помагат в столичната Александровска
Коментари Харесай

Италиански лекар бори COVID-19 В България

Италиански доктор е измежду доброволците, които оказват помощ в столичната Александровска болница. Д-р Пио Импалиатели е офталмолог, а околните му живеят в най-засегнатия от Covid-19 район в Италия - Ломбардия.


Д-р Пио Импалиатели

От през вчерашния ден италианският доктор обаче е под домашна карантина, защото взета от екипа, в който работи, проба от пациент в Александровска болница, се оказала позитивна.

Пред bTV доктор Импалиатели описа, че не се тормози, защото такива са разпоредбите.

"Ние не можем да оказваме помощ като експерти по инфекциозни заболявания, само че вършим каквото можем ", сподели лекарят.

На въпрос по какъв начин се усеща, откакто нощес хиляди българи излязоха по балконите и прозорците на жилището си и ръкопляскаха на медиците, доктор Импалиатели сподели:

"Благодаря на всички, само че това не би трябвало да прави усещане на никой, тъй като ние вършим работата си всеки ден. И ще продължим да я вършим и откакто си отиде вирусът. Това нещо го обещаваме, като поставяме Хипократовата си клетва ".

Общо 77 доброволци откликнаха на апела на Александровска болница студенти и специализанти да се включат и да оказват помощ в битката на лекарите с ковид.

Д-р Методи Попов, който е специализант в Инфекциозна болница, е сюрпризиран от броя доброволци, "решили да се внедрят в тази обстановка и да оказват помощ, тъй като има боязън от инфекциозните заболявания ".

Той приветства решението на сътрудниците си, които макар митингите и обидата от неглижирането им като млади експерти, в този момент се включват в сериозен миг.

"Около 8-9 индивида специализанти сме сега. Ако имахме боязън, нямаше да работим това . Инфекциозните заболявания не са единствено в лечебните заведения. Те са и на открито, и в градския превоз. Даже по-опасни са местата, където се струпват доста хора, в сравнение с лечебните заведения ", изясни доктор Попов пред БНР.

Предпазни средства в Инфекциозна болница са обезпечени. Медиците имат костюми, маски и очила.

Коронавирусната зараза не е кой знае какъв брой друга от останалите грипоподобни инфекции, само че в действителност няма задоволително медицински личен състав, който да лекува, акцентира младият експерт.

" Има отделения в провинцията, където една сестра обслужва 25 заболели , приема нон стоп нови заболели. Има отделения в страната, където в регионални центрове няма инфекциозни отделения. Мога да посоча Видин и Кюстендил - относително огромни градове. Няма задоволително анестезиолози,няма задоволително апарати. Това нещо е взето превантивно, с цел да не се дестабилизира здравната система, да не се стига до такива тежки обстановки - избори кой да живее и кой да умира ", съобщи лекарят.

Д-р Попов счита, че рецесията с ковид е тестване и за страните с доста по-добре развита здравна система от нашата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР