Италиански и британски медицински експерти разследват възможна връзка между пандемията

...
Италиански и британски медицински експерти разследват възможна връзка между пандемията
Коментари Харесай

Лекари засичат необичайни симптоми при деца с COVID-19

Италиански и английски медицински специалисти проверяват допустима връзка сред пандемията от новия ковид и прояви на тежки възпалителни процеси измежду дребни деца, оповестиха Ройтерс и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Децата постъпват за лекуване с висока температура и възпалени артерии.

5-годишно дете умря от новия ковид в Обединеното кралство

Лекари в Северна Италия, която е измежду най-засегнатите области в света, оповестяват за извънредно висок брой деца под деветгодишна възраст с тежки прояви на признаци на заболяването на Кавазаки, присъща до момента най-вече за някои елементи на Азия.

Във Англия лекарите виждат сходна наклонност. На конференция в понеделник английския здравен министър Мат Ханкок призна, че е "много угрижен " и че здравните управляващи наблюдават деликатно казуса.

Болестта на Кавазаки, чиято причина не е открита, постоянно визира деца под петгодишна възраст и се демонстрира с тресчица, кожни обриви, отичане на жлезите и в тежките случаи - инфектиране на коронарните артерии.

Главният доктор на Англия Стивън Поуис сподели, че към момента е рано да се приказва сигурно за връзка сред покачвания брой пациенти с заболяването на Кавазаки в последно време и Ковид-19. "Не сме сигурни сега ", сподели той.

СЗО с тъмно предизвестие за пандемията от ковид

В болница в северния италиански град Бергамо има над двадесет случая на тежки съдови възпаления през последния месец, шест пъти повече, в сравнение с нормално се записват за година, сподели детският кардиолог Матео Чуфреда от болница "Йоан XXIII ". Той добави, че единствено няколко от децата с васкуларни възпаления са дали позитивен тест за новия ковид, само че детски кардиолози от Мадрид и Лисабон споделили с него, че имали сходни случаи. Той помолил сътрудниците си да документират всички такива случаи, с цел да се откри дали има връзка сред заболяването на Кавазаки и Ковид-19.

Д-р Чуфреда даде образец с деветгодишно дете, което постъпило на 21 март в болничното заведение с висока температура и ниско наличие на О2 в кръвта. То дало негативен тест за ковид. На скенер се открило, че има тежко инфектиране на коронарна артерия, признак за заболяването на Кавазаки, както и тежко мултиорганно инфектиране, което с изключение на сърцето, обхващало и белите дробове. Детето било в толкоз съществено положение, че лекарят се страхувал дали ще оцелее, само че единствено в границите на няколко дни положението му изненадващо се подобрило.

Преди 16 години заболяването на Кавазаки бе свързвана с различен ковид - NL63, само че връзка посред им по този начин и не бе потвърдена, отбелязва Ройтерс.

Професорът по вирусология Йън Джоунс от университета в Рединг, Англия, подсети, че NL63 употребява същия рецептор като новия ковид, с цел да заразява хората, само че мисли, че към момента е рано да се вършат изводи. "Трябва да изчакаме и да забележим дали това ще се демонстрира и следи необятно ", сподели той.

"Нямаме информация за този феномен в Съединени американски щати ", сподели доктор Ивон Малдонадо, ръководител на комисията по инфекциозни болести в американската Академия по педиатрия, учител в университета Станфорд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР