Италианската област Тоскана и Тиренско море са наречени на един

...
Италианската област Тоскана и Тиренско море са наречени на един
Коментари Харесай

Загадъчният народ на етруските

Италианската област Тоскана и Тиренско море са наречени на един античен и потънал в мистичност народ, населявал земите на днешна Италия - етруски. За този затулен в загадки народ науката към този момент знае много неща, само че това ги прави още по-неразгадаеми, тъй като всяко изобретение удостоверява тяхната необикновеност и различност спрямо техните съседи.

Откъде е пристигнал този античен народ и по какъв начин е съумял да развие толкоз висока за времето си просвета?

Хипотези за произхода на етруските

Най-интересната догадка отпраща етруските надалеч обратно в легендите и допуска, че те, дружно с баските, са избавили се поданици на митичната Атлантида. Това е едно в действителност огромно доказателство за това какъв брой висока оценка заслужава тяхната просвета.

Според друга догадка те са оживели поданици на друга забележителна цивилизация, тази на Троя. Това изказване изрича учен Владимир Георгиев, съгласно който родствената връзка сред троянци, етруски и траки не предстои на подозрение.

Има догатки и за връзка на етруските с ранните славяни, заради открити сходства в топонимите, които са сложни за произнасяне от заобикалящите ги нации.

 Статуи на етруските

Това, което сигурно се знае, е, че този античен народ е населявал Централните и Северните елементи от днешна Италия в края на ІІ хилядолетие преди Христа. Археологическите разкопки разкриват високо равнище на развиване на културата на етруския народ през ІІІ - І век преди новата епоха. То се следи в градоустройството, изкуството и писмеността им. Векове наред народът на етруските е бил господстващ в Тиренско море, Адриатика и Средиземноморския басейн. Етруските са владели и античен Рим от момента, когато е учреден, до момента в който латините извоювали самостоятелност.

Древната страна на етруските - Етрурия била превзета от Римската империя, а народът се слял с този на римляните. Влиянието, което етруските са оказали върху римляните, е безспорно. Етруски царе управлявали Рим от 590 до 490 година преди новата епоха. Загадъчният етруски народ е предал на римляните уменията си в строителството на здания, укрепени стени, пътища, храмове, водни уреди, както и познания по астрология и гадаене.

Устройство на живота, език, вярвания и просвета на етруските

Сравнението с останалите им прилежащи нации демонстрира, че народът на етруските имал високо развита градска просвета. Не единствено езикът, религията и изкуството, само че и методът им на живот прекалено много се различавали от този на близките нации.

Етруският език е непосредствен с хетския и дори има догатки, че това са диалекти на един и същи език. При етруските дамите са били доста по-добре образовани и по-влиятелни в обществото, в сравнение с дамите в другите общества.

 Етруска гробница

Вярванията на етруските също са били много разнообразни от съществуващите у техните съседи. За тях светът представлявал храм от три етажа. На най-горния етаж считали, че е небето, по средата - света, в който хората живеят, а долния етаж принадлежи на света на мъртвите. Според тях връзката сред междинния и долния етаж на света съставляват пукнатините по земята. Затова нямало етруски град без ями, през които да се сервират блага за душите на предците и за боговете на подземното царство.

Гадателството в антична Етрурия било доста развито и разпостранено. Гадаели по вътрешностите на жертвено животно, по летенето на птиците, също и на яйца. Практикували жертвоприношение на животни. Римляните се научили на гадателство от тях.

Приносът на етруските към техните съвременници

Етруските оказали огромно въздействие освен върху римляните и останалите си съседи, а и върху целия античен свят. Много от техните културни полезности били възприети от античните европейски нации. Те оказали доста въздействие върху културното развиване на своите съвременници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР