Италианската кухня е известна със своите ястия в целия свят

Италианската кухня е известна със своите ястия в целия свят ...

Традиционни ястия, които да опитате в Италия.


Италианската кухня е известна със своите ястия в целия свят и днес е една от най-разпространените в света. Рим от много години насам е една от основните гастрономически столици на света. Основата на италианската кухня е съставена от ястия от различни провинции на страната - Неапол, Болоня, Венеция. В готвенето най-често се използват зеленчуци, продукти от тесто, сирене.

Дори и да не можете да посетите Италия, има начин как да се докоснете до тяхната невероятна кухня. Бързо и лесно, от комфорта на дома си с поръчка на италианска храна. А ето, кои са ястията, които са задължителни в нашия списък.

1. Артишок
Артишокът (carciofi) е антипасти, което в Италия означава „студени закуски". Този раздел от менюто в италианските ресторанти има специално място. Артишокът е любимо ястие на италианците от векове. Факт е, че това „зеленчуково цвете" дава плодове в Италия в продължение на осем месеца в годината.

Това прочуто „предястие" се сервира тук под различни форми - варено, печено на скара, пържено.

2. Прошуто с моцарела
Местната шунка с прошуто е традиционно италианско ястие. Сервира се както артишока като закуска, обикновено с моцарела. Понякога към този тандем се добавя и рукола.

3. Капрезе
Капрезе е традиционна италианска салата от пресни домати, моцарела и босилек, подправена със сол (понякога пипер) и зехтин. Съставките символизират цветовете на италианския флаг: червено, бяло и зелено. В Италия по правило салатата служи като антипасти (предястия), за разлика от повечето други салати, които се сервират като отделни ястия.

4. Тортелини
Тортелини (tortellini) - италиански кнедли, които са с малко по-малки размери от руските. Това ястие се приготвя с различни пълнежи - месо, зеленчуци, сирене, морски дарове. Обикновено тортелините се сервират в сос или в бульон. Заслужава да се отбележи, че размерът на чиниите тук е просто огромен и това се отнася не само за тортелините. След като поръчате едно ястие, можете спокойно да го разделите за двама, а понякога дори на трима души.

5. Минестрон
Минестроне (minestrone) - известната италианска супа, която се приготвя от няколко зеленчука. Съставът варира в зависимост от сезона.
Характерна особеност за тази супа е нейната плътност. Често зеленчуците се смилат в блендер, за да се постигне желаната консистенция. Може да се каже, че прилича повече на каша, отколкото на супа. Често минестронът се приготвя с добавяне на боб.

6. Ньоки
Националното италианско ястие ядки (gnocchi), като аналог - кнедли. В Италия основните продукти при приготвянето на ньоки са картофи, царевична каша, рикота. Италианските кнедли най-често се приготвят по два начина - варят се или се пекат. Първият е по-често срещан.
Обикновено ястията се сервират с различни сосове или с добавка на зеленчуци, сирене или морски дарове.

7. Лазаня
Лазаня (lasagna) е традиционно италианско ястие, което представлява слой тесто с пълнеж. Лазанята в Италия се приготвя в два вида - вегетариански и месни. Най-разпространеният е лазаня болонезе. В допълнение към пълнежа и тестото, към ястието се добавя сметанов сос Bechamel.

8. Пица
Може би най-известното италианско ястие, обичано от целия свят. Смята се, че пицата в Италия е изобретена преди няколко века. А сегашният си външен вид това национално ястие придобива през 1800г.

Днес има много разновидности на пица. Но истинската традиционна пица е разбира се Маргарита. Съставът и е прост: тесто, домати, моцарела, доматено пюре, босилек. Тези съставки придават на пицата червено-бяло-зелен цвят, символизиращ знамето на Италия.
Оригиналната пица в Италия се приготвя изключително в пещи на дърва.

9. Паста
Пастата е може би второто най-известно ястие след пицата. Италианците просто обичат това ястие и знаят как да го приготвят. Тук има много видове паста - със зеленчуци, месо, морски дарове.

В Италия се използват няколко вида паста, основните от които са феттучини (fettuccine), дълги ленти с широчина около 1-2 см, (lasagnette), тънки ленти, капелини (capellini), дълги тънки тестени изделия и (farfalle).

10. Тирамису
Италианското тирамису е най-доброто, което може да опитате в живота си. Днес този известен десерт е популярен в цял свят. Но никоя държава в света не се е научила как да готви както в Италия. Тук той се сервира изключително в стъклени форми, за разлика от други страни, където можете да видите тирамису под формата на торта.

Източник: cross.bg