Италианската кухня е известна със своите ястия в целия свят

...
Италианската кухня е известна със своите ястия в целия свят
Коментари Харесай

Традиционни ястия, които да опитате в Италия

Италианската кухня е известна със своите ястия в целия свят и през днешния ден е една от най-разпространените в света. Рим от доста години насам е една от главните гастрономически столици на света. Основата на италианската кухня е формирана от ястия от разнообразни провинции на страната - Неапол, Болоня, Венеция. В готвенето най-често се употребяват зеленчуци, артикули от тесто, сирене.

Дори и да не можете да посетите Италия, има метод по какъв начин да се докоснете до тяхната невероятна кухня. Бързо и елементарно, от комфорта на дома си с поръчка на италианска храна. А ето, кои са ястията, които са наложителни в нашия лист.

1. Артишок
Артишокът (carciofi) е антипасти, което в Италия значи „ студени закуски ". Този раздел от менюто в италианските заведения за хранене има особено място. Артишокът е обичано ядене на италианците от епохи. Факт е, че това „ зеленчуково цвете " дава плодове в Италия в продължение на осем месеца в годината.

Това фамозно „ предястие " се сервира тук под разнообразни форми - варено, печено на скара, пържено.

2. Прошуто с моцарела
Местната шунка с прошуто е обичайно италианско ядене. Сервира се както артишока като закуска, нормално с моцарела. Понякога към този тандем се прибавя и рукола.

3. Капрезе
Капрезе е обичайната италианска салата от пресни домати, моцарела и босилек, подправена със сол (понякога пипер) и зехтин. Съставките символизират цветовете на италианския байрак: алено, бяло и зелено. В Италия по предписание салатата служи като антипасти (предястия), за разлика от множеството други салати, които се сервират като обособени ястия.

4. Тортелини
Тортелини (tortellini) - италиански кнедли, които са с малко по-малки размери от съветските. Това ядене се подготвя с разнообразни пълнежи - месо, зеленчуци, сирене, морски блага. Обикновено тортелините се сервират в сос или в бульон. Заслужава да се означи, че размерът на чиниите тук е просто голям и това се отнася освен за тортелините. След като поръчате едно ядене, можете умерено да го разделите за двама, а от време на време даже на трима души.

5. Минестрон
Минестроне (minestrone) - известната италианска чорба, която се подготвя от няколко зеленчука. Съставът варира според от сезона.
Характерна специфичност за тази чорба е нейната компактност. Често зеленчуците се смилат в блендер, с цел да се реализира мечтаната консистенция. Може да се каже, че наподобява повече на каша, в сравнение с чорба. Често минестронът се подготвя с прибавяне на фасул.

6. Ньоки
Националното италианско ядене ядки (gnocchi), като аналог - кнедли. В Италия главните артикули при приготвянето на ньоки са картофи, царевична каша, рикота. Италианските кнедли най-често се подготвят по два метода - варят се или се пекат. Първият е по-често срещан.
Обикновено ястията се сервират с разнообразни сосове или с добавка на зеленчуци, сирене или морски блага.

7. Лазаня
Лазаня (lasagna) е обичайно италианско ядене, което съставлява пласт тесто с заряд. Лазанята в Италия се подготвя в два типа - вегетариански и месни. Най-разпространеният е лазаня болонезе. В допълнение към пълнежа и тестото, към ястието се прибавя сметанов сос Bechamel.

8. Пица
Може би най-известното италианско ядене, обичано от целия свят. Смята се, че пицата в Италия е изобретена преди няколко века. А сегашният си външен тип това национално ядене придобива през 1800г.

Днес има доста разновидности на пица. Но същинската обичайната пица е несъмнено Маргарита. Съставът и е елементарен: тесто, домати, моцарела, доматено пюре, босилек. Тези съставки придават на пицата червено-бяло-зелен цвят, символизиращ знамето на Италия.
Оригиналната пица в Италия се подготвя извънредно в пещи на дърва.

9. Паста
Пастата е може би второто най-известно ядене след пицата. Италианците просто обичат това ядене и знаят по какъв начин да го подготвят. Тук има доста типове паста - със зеленчуци, месо, морски блага.

В Италия се употребяват няколко типа паста, главните от които са феттучини (fettuccine), дълги ленти с ширина към 1-2 см, (lasagnette), тънки ленти, капелини (capellini), дълги тънки тестени произведения и (farfalle).

10. Тирамису
Италианското тирамису е най-хубавото, което може да опитате в живота си. Днес този прочут десерт е известен в целия свят. Но никоя страна в света не се е научила по какъв начин да готви както в Италия. Тук той се сервира извънредно в стъклени форми, за разлика от други страни, където можете да видите тирамису под формата на торта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР