Италианецът Серджо Дзаноти, който на 5 април се върна в

...
Италианецът Серджо Дзаноти, който на 5 април се върна в
Коментари Харесай

Италиански пленник в Сирия: Тръгнах заради иракски динари, българи щяха да ги купят

Италианецът Серджо Дзаноти, който на 5 април се върна в Рим след тригодишно пленничество в Сирия, сподели пред следователите, че отпътувал, с цел да си набави антични иракски динари. След това щял да ги продаде на български клиенти, заяви в. “ Кориере каузи сера “.

“Бях незает и имах потребност от пари. Разбрах от мои другари от Бреша, че има българи, които са заинтригувани да купят aнтични иракски динари. С един милион динара щях да печеля сред 12 000 и 15 000 евро “. Така описа пред италианските следователи произхождащият от Бреша 59-годишен Дзаноти, който през миналите три години беше заложник на тайфа фундаменталисти, близки до Ал Кайда, в зоната на Алепо, Сирия. Според него той бил локален най-малко десетина пъти, само че се отнасяли с него добре.

Дзаноти описа пред следователите, че откакто пред него се появила опцията да завоюва от българските клиенти на антични динари, взел аероплан за Истанбул и на 15 април 2016 година отишъл в Хатай с такси (на границата със Сирия – бел.а.). Според него таксиметровият водач очевидно го продал, тъй като колата била спряна два пъти от въоръжени мъже, които го упоили с дрога и го отвлекли. Когато се събудил, се намирал в къща в зоната на Алепо. Дзаноти споделя, че го надзиравали все младежи с качулки, които му давали да яде веднъж дневно и да се движи.

Според „ Кориере каузи сера ” следователите считат, че има доста неясноти и тъмни пунктове в разказите на Дзаноти. Сред тях е и фактът с видеозаписите на италианеца, пратени по интернет и оповестени във фейсбук с настояването италианското държавно управление да се намеси, преди да бъде погубен. В първото видео, публикувано седем месеца след отвличането, Дзаноти се намирал в маслинова гора, а във второто – в стая. Според анализите на специалистите става въпрос за неавтентични фотоси, тъй като доста евентуално са били направени тук-там, които не са в Сирия. Дължината на брадата и на косите на Дзаноти също не съответствали на интервала от време. Самият Дзаноти споделя, че при два или три случая го карали да се снима в един и същи миг в разнообразни ситуации и облекло.

Дзаноти се върна със аероплан в Италия на 5 април вечерта, откакто ден по-рано известието за това беше обещано от премиера Джузепе Конте. Пленничеството се следеше компактно от италианските секрети служби, макар че остана отвън вниманието на медиите през миналите години. Веднага след идването си в Рим, Дзаноти беше разпитан от магистратите, които проверяват похищение за тероризъм. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР