Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо

...
Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо
Коментари Харесай

Италианец и кенийка с победи в Маратон Варна и осигурено място в спора за джакпота

Италианецът от марокански генезис Ахмет Насеф и кенийката Рут Матебо победиха като спечелили в Маратон Варна 2018 и по този начин си осигуриха авансово място в разногласието за спечелването за тази година на огромния джакпот от 20 000 лева за общо най-хубаво показване в българската атлетическа верига „ Бягането като метод на живот “. Състезанието и съпътстващите интензивности още веднъж трансфораха центъра на града в голяма спортна сцена, няколко хиляди като участници и фенове станаха очевидци на прелестен състезателен празник, предоставящ нови благоприятни условия за още по-активен здравословен метод на живот на варненци и гостите на морската столица.

Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който поздрави участниците дружно с кмета на Варна Иван Портних. Двамата акцентираха смисъла на това събитие, трансформирало се към този момент в традиция за града и оповестиха, че идващото издание на 12 май идната година се обрисува още по-мащабно и класно. След това по трасето потеглиха над 700 спортисти в обособените дисциплини и 300 участници в всеобщия старт на 2 км – общо представители на 19 страни.

При мъжете с най-свежи сили във финалните километри се оказа Ахмет Насеф, който завоюва за повторно във Варна след успеха в дебютното издание през 2016 година Кениецът Абел Рот опита да следва темпото на първенеца, само че в последните два километра се съобщи. Това е и втори успех за тази година на италианеца с марокански корени след златото в Стара Загоре през април, което му обезпечава минимума от 20 точки, нужни за право на продобиване на огромния
джакпот в българската маратонска верига.

И при дамите към този момент имаме спечелила право на
джакпота. Рут Матебо отбрани купата си от предходната година с нова победа във Варна. Кенийката не позволи изненади като бягаше с непрекъсната огромна преднина пред сънародничката си Хелън Кимутай. След златото в Стара Загора през април, това е втори следващ успех за годината на Матебо, с което и тя към този момент събра минимума от 20 точки, които обезпечават продобиване право на джакпота от 20 000 лева за общо най-хубаво показване в българската верига маратони „ Бягането като метод на живот “.

Според новия, по демократичен устав и други спортисти остават с късмет за общия
джакпот – Абел Рот, Тарик Бамаруф, Вира Овчарук и други, което значи, че финалът в София през октомври се обрисува да бъде още по-интересен с отговора на въпроса „ Кой ще бъде крайният победител за годината? “

Най-бързи от българите на маратона във Варна бяха Дилян Бояджиев 2.47:29 ч. и Маринела Нинева 3.04:13 ч. В полумаратона спечелили са сръбкинята Оливера Йевтич и кениецът Даниел Чеболей, до момента в който на 10 км победиха младата звезда на българската атлетика Лиляна Георгиева и румънецът Гаврил-Щефан Юлиус.

От тази година Варненският маратон към този момент е с лицензирано трасе и с публична отдалеченост 21 км, което бе приветствано от множеството участници. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и разрешава резултатите да бъдат публично приети в ранглистите. За приемане на лиценза маршрутът бе леко изменен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът още веднъж бе на площад „ Независимост “ пред Операта, само че след прекосяването по централната пешеходна зона, трасето навлизаше в Морската градина и там се виеше по алеята около самия бряг. Така бегачите още веднъж бягаха измежду зеленината на парка, само че в този момент към този момент пред очите им бе и морският небосвод.

Атрактивният общ награден фонд още веднъж бе 49 000 лева, разпределен в 44 самостоятелни награди, оповестяват уредниците от Община Варна. Победителите в класическия маратон получиха по 8000 лева при мъжете и при дамите, парични награди имаше и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче бяха раздадени стотици награди: спортни сакове, спортни екипи, шапки и др.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР