IT специалистите все още са най-търсените кадри на българския пазар

...
IT специалистите все още са най-търсените кадри на българския пазар
Коментари Харесай

Кои са най-търсените специалисти на пазара на труда у нас след COVID шока

IT експертите към момента са най-търсените фрагменти на българския пазар даже след шока на трудовия пазар с изключителното състояние, провокирано от COVID-19 пандемията. При това освен от IT фирмите, а и от други браншове като изнесени/споделен услуги, строителство и бързооборотни артикули. Това демонстрира анализът на водача в региона на HR решенията Adecco България. След тях се подреждат експерти с финансови профили, с положителни знания в интернационалните езици и инженери.

Наемането на нови чиновници се случва главно в София и най-големите градове в страната, в провинцията този развой е доста слаб. Активни сега на пазара на труда са главно IT и интернационалните компании, като се вижда ясно изразена наклонност за потребление на HR поддръжка главно за по-високи или профилирани профили.

„ Компаниите са внимателни в наемането на нови чиновници и следят деликатно развиването на икономическите последствия от Коронавирус рецесия както в България, по този начин и в чужбина. Разбира се, това е обикновено поради експортно насочената устременост на стопанската система ни. Като цяло огромните мултинационални компании приготвят проекти за деяние при изключителни ситуациии, предприемайки дейности, ориентирани към повишение на гъвкавостта на компанията. Така възнамеряват да подсигурят непрекъснати равнища на продуктивността си във всеки един сюжет, който може да се развие в близкото бъдеще ", разяснява Димитър Иванов, Търговски и действен шеф на Adecco България.

Забелязва се и лек растеж на търсенето на услугата за кариерно консултиране. От нея се възползват главно интернационалните компании, които обезпечават тази поддръжка за част от освобождаваните чиновници. Това е индикатор са социално-ориентирана вътрешно-фирмена политика във връзка с скъпи фрагменти, с които фирмите би трябвало да се разделят, добавя той.

Връщането на работа в офисна среда сложи работодателите пред нуждата да преразгледат политиките и практиките си за работа от разстояние.

„ Любопитен е опитът на някои компании да пренесат работата от у дома на планина или море – работодателят заплаща настаняване в хотел и дава опция на чиновниците да работят в работните часове, а по-късно да се отдадат на приятна отмора в компанията на сътрудниците си. Това е част смяната в спомагателните придобивки за чиновниците. Остават обаче към момента други съществени въпроси, които сходен разбъркан режим на работа предизвика: по какъв начин могат да се спазят условията за безвредна и здравословна среда на работа, до каква степен продуктивни могат да бъдат чиновниците, както и дали действително са в положение да се възползват от предоставените им изобретателни запаси, поради че в това време гонят бизнес резултати. “, показа доктор Ирина Йончева, HR шеф в Adecco България.

След близo двe гoдини, в които cлyжитeлитe бяха в мнoгo пo-cилнa пoзиция, oтĸoлĸoтo paбoтoдaтeлитe, поради ниската безработица и незадоволителния брой квалифицирани фрагменти, след Коронавирус рецесията, наклонността по-скоро стартира да се обръща.

„ В тази несигурна среда и при задълбочаване на рецесията, най-силно могат да пострадат хората с ниска специализация и умения, от които работодателите към този момент нямат потребност. Затова нашият съвет към претендентите за работа е да не стопират да развиват своите умения и пълномощия, тъй че да могат да отговорят на променените условия на работодателите. Необходима е изключителна еластичност и адаптивност. За да се избегне увеличение на общественото неравноправие, би трябвало бизнесът взаимно с страната да имат ясна тактика за вложения в обучение и преквалификация на хора, с цел да са в унисон с развиването на трудовия пазар. “, добави Константинос Милонас,  Главен изпълнителен шеф на Adecco Group за Гърция и България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР