ИТ революцията не познава граници и следователно има последици в

...
ИТ революцията не познава граници и следователно има последици в
Коментари Харесай

Световните централни банки ще борят криптовалутите

ИТ революцията не познава граници и затова има последствия в доста области по едно и също време, споделя шефът на " банката на банките " - Банката за интернационалните разплащания (BIS)

Регулаторните органи по света би трябвало да се координират, с цел да подсигуряват равни условия сред огромните софтуерни компании и банките, приканват от BIS (снимка: CCO Public Domain)

Централни банки от целия свят, изправени пред бързото развиване на новите технологии, измежду които и криптовалутите, оповестиха, че ще работят в по-тясно съдействие за справяне с провокациите на актуалните ИТ посредством нов „ център за нововъведения ”, който бе утвърден от Банката за интернационалните разплащания (BIS).

„ Банката на банките ” съобщи, че желанието на центъра е да усъвършенства действието на световната финансова система и да разпознава и развива задълбочени знания за трендовете в технологиите, засягащи активността на централните банки.

„ ИТ революцията не познава граници и затова има последствия в доста области по едно и също време ”, сподели пред Ройтерс ръководителят на BIS Йенс Вайдман в изказване след решението да се сътвори въпросният център за нововъведения.

Физически новото формирование ще има няколко ядра. Първите две ще се намират в Базел и Хонконг, където BIS има офиси. По-късно ще бъде образувано трето поделение на центъра, което ще се намира в Сингапур, откакто бъдат уредени съответните институционални договорености. След това, в хипотетична втора фаза на развиване на центъра, ще бъдат образувани още офиси в Европа и Съединени американски щати.

Катализаторът Libra

Планът на Фейсбук за пускане на лична криптовалута на име Libra не беше упоменат в изказването на BIS. Въпреки това наподобява, че ходът на колоса в обществените медии е оказал помощ за кристализиране на визията на централните банки, а точно, че е нужно незабавно съгласуване на регулаторните рамки по отношение на новите трендове във финансовите технологии.

Преди две седмици „ банката на банките ”, както назовават BIS, предизвести, че проектът на Фейсбук за лична криптовалута може да навреди на банковия бранш. Големите софтуерни компании като Фейсбук, Amazon и Гугъл биха могли „ бързо да открият господстващо състояние ”, с помощта на широкомащабната си мрежа от консуматори, проучва BIS в собствен отчет.

Макар че въпросните компании могат да оказват помощ за финансовото приобщаване, те биха могли и да съставляват опасност за финансовата непоклатимост, конкуренцията и отбраната на данните.

Поради това регулаторните органи по света би трябвало да се координират, с цел да подсигуряват „ равни условия сред огромните софтуерни компании и банките ”. Нужно е да се предприеме по-всеобхватен метод, който се основава на финансови регулации, политики за конкуренцията и регламенти по отношение на поверителността на данните.

„ Целта би трябвало да бъде да се отговори на навлизането на огромните софтуерни компании във финансовите услуги, тъй че да се извлече изгода от техниеския прогрес, като се лимитират рисковете ”.

Запазване на финансовата непоклатимост

Центърът за нововъведения ще се концентрира върху подпомагането на централните банки да „ разпознават съответните трендове в технологиите, подкрепяйки тези разработки, които са в унисон с техните отговорности, и да са в крайник с регулаторните условия за опазване на финансовата непоклатимост ”, добави Вайдман.

Целта е новият център да служи като фокусна точка за специалистите по цифрови технологии и нововъведения от всички централни банки. „ Има обилни икономии от мащаба в едно такова начинание, а BIS е идеалният метод то да се съществи ”, разяснява Вайдман.

Отвъд това детайлностите за центъра за момента са оксъдни. Известно е обаче, че BIS от дълго време приканва политиците деликатно да проучат нахлуването на технологиите във финансовия свят – настъпление, което повдига редица въпроси по отношение на неприкосновеността на персоналните данни, конкуренцията, пазарите и банковото дело.

Швейцарската национална банка, Валутният орган на Хонконг и Паричната организация на Сингапур първи подписаха поддръжката си за самодейността. Швейцарската институция ще ускори напъните си за изследване на новите финансови технологии, уточни нейният ръководител Томас Джордан.

„ Следим доста деликатно софтуерните нововъведения във финансовия бранш и работим интензивно в границите на общността на централните банки за идентифициране и оценяване на съответните разработки на ранен стадий ”, сподели Джордан.

Нова стопанска система

„ Цяла нова стопанска система поражда в този момент вследствие на измененията в технологиите, демографията и околната среда. И до момента в който частният бранш е мотор на тези нововъведения, напъните им биха били доста по-ефективни, в случай че твърдата и мека инфраструктура на международната финансова система поддържа нововъведенията, насърчавайки устойчивостта и равните условия за конкуренция ”, разяснява Марк Карни, ръководител на Икономическия съвещателен комитет на BIS.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР