ИТ приложение позволява всеки човек да може да паспортизира дървета

...
ИТ приложение позволява всеки човек да може да паспортизира дървета
Коментари Харесай

Е-платформа позволява всеки да регистрира дървета с цел опазване

ИТ приложение разрешава всеки човек да може да паспортизира дървета единствено посредством няколко движения на пръста. Разработката е на старозагорския експерт Петко Петков, който е част от гражданското съдружие „ Запазете Бедечка “. Именно концепцията за запазване на локалния парк е в основата на начинанието, само че платформата разрешава регистрация на всички дървета в града. Досега паспортизация в Стара Загора е осъществявана отчасти от институциите. Приложението на Петков към този момент е експериментално и не е " припознато " от локалната администрация, само че съгласно него то може да изиграе значима роля. " Липсата на информация оказва помощ на похищенията против природата. " Няма дървета там, има единствено шубраци " - подобен постоянно е претекстът за застрояване. Сега информацията ще е налична и може да се противодейства ", разяснява Петков.

Приложението се споделя PlanZ (planz.zaralab.org). Чрез него дърветата се записват върху карта благодарение на геолокацията на мобилния телефон. Нужно е просто да се създадат и изпратят от 3 до 5 фотоси. След няколко секунди благодарение на машинно самообразование (Machine Learning) дървото бива разпознато и цялата информация се попълня автоматизирано. В по-голямата си част приложението работи на български и има препратки към „ Уикипедия “.

Засега единствено консуматори със специфични права могат да записват безграничен брой дървета. Стандартните консуматори имат по 2 свободни идентификации на месец.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР