ИТ обществото в България настоява за повече честност и прозрачност

...
ИТ обществото в България настоява за повече честност и прозрачност
Коментари Харесай

ИТ експерти настояват да се отвори кода на софтуерните системи на българските институции

ИТ обществото в България упорства за повече почтеност и бистрота при софтуерните разработки. Затова предлага да бъде отворен програмният код и на към този момент съществуващите софтуерни системи, създадени за потребностите на българските институции. Това към този момент са създали Англия, Германия, Израел, Естония и десетки други страни.

Професионалистите, работещи в областта на ИТ технологиите, подписаха петиция до българските политици: "Лесно се приказва, покажете ни кода " и в нея се приканват управляващите да дадат повече бистрота на разработките, които касаят работата с жители и компании на държавните институции като Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Здравната каса, Агенция „ Митници “ и доста други.

Експертите цитират Закона за електронното ръководство, в които се споделя, че компютърните стратегии би трябвало да дават отговор на критериите за програмен продукт с отворен код. Настоящата петиция приканва за спазването на закона и за разширение на обсега му. Освен това те цитират данни на Стопанската камара, съгласно които от 2002 до момента, България дава приблизително на година пo към 150 милиoнa лeвa гoдишнo национални и европейски средства зa въвeждaнe нa електронно ръководство.

"По всяка възможност до момента са изхарчени към два и половина милиарда лв.. Искаме да знаем къде са отишли парите ни! ", се споделя в петицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР