Историята започва през далечната 1761 година, когато корабът ‘Октавий’ акостира

...
Историята започва през далечната 1761 година, когато корабът ‘Октавий’ акостира
Коментари Харесай

Историята на загадъчно изчезналия кораб "Октавий"

Историята стартира през далечната 1761 година, когато корабът ‘Октавий’ дебаркира на пристанището в Лондон, с цел да вземе товар, предопределен за Китай. От там ветроходният транспортен съд отплавал към своята дестинация, а на борда му бил неговият екипаж, капитанът, брачната половинка му и дребният им наследник.

Не след дълго ‘Октавий’ дошъл в Китай, където разтоварили стоката и натоварили нова, която трябвало да се достави назад в Лондон. Но защото времето се оказало по-топло от нормалното, капитанът трансформирал маршрута, като решил да премине през Северозападния морски път*. Това било и последният път, в който някой чул нещо за кораба ‘Октавий’ и екипажа му.


В алено са маркирани Северозападните пътища

Северозападен морски път* – път през Северния ледовит океан или по-точно през Канадския арктичен архипелаг. Пътят съединява двата най-големи океана на планетата – Тихия и Атлантическия, като има няколко разновидности (известни са още като ‘Северозападните пътища’), според около кои острови от архипелага се минава.

Любопитен факт е, че от края на 16-ти до началото на 20-ти век се вършат голям брой опити за неговото прекосяване, само че всички те завършвали освен с крах, само че и с доста жертви вследствие на суровия климат. Едва през 1906 година Северозападният морски път е преминат за първи път сполучливо. На 11-ти октомври 1775 година край Гренландия, екипажът на китоловния транспортен съд ‘Хералд’ вижда нещо извънредно в ледените води – транспортен съд с раздрани платна.

Капитанът на ‘Хералд’ бързо се досетил, че това най-вероятно е от дълго време изгубеният транспортен съд ‘Октавий’ и бързо наредил на част от екипажа си да се качи на него. Моряците разрушили люка и се спуснали в мрака, където смразяваща от смут панорама ги посрещнала – целият 28 членен екипаж бил измръзнал до гибел в каютите си.

В кабината на капитана те разкрили и самия капитан, заледен на бюрото си с химикалка в ръка, а корабният дневник бил отворен пред него. Картината от видяното станала още по-страховита, когато моряците видели на леглото в кабината жена обгърната с одеяло и притиснала мощно в обятията си малко момче.

Моряците толкоз се изплашили от видяното, че бързо сграбчили корабния дневник и неотложно напуснали ‘Октавий’. В бързината междинните страници от него се изгубили, само че първите и последните били непокътнати.

От тях капитанът на ‘Хералд’ научил, че корабът ‘Октавий’ затънал в ледовете на океана, а последните маркирани в дневника координати са 75N 160W от 1762 година или почти 402.3 километра северно от найблизката суша. Екипажът на ‘Хералд’ оставил планове транспортен съд, там където го разкрил, от боязън, че над него тегне ужасно проклинание. Оттогава насам няма други сведения, че някой още веднъж е виждал ‘Октавий’ в ледените води на океана.

Дали ‘Октавий’ към този момент не е потопен или занапред следва още веднъж да бъде открит, а за какво не и да доближи някой бряг? Това единствено времето ще покаже…

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР