Историята започва по Рождество Христово м.г., когато спортният директор на

...
Историята започва по Рождество Христово м.г., когато спортният директор на
Коментари Харесай

Как майсторът на пазара Лил получи исканите 80 милиона за Пепе

Историята стартира по Рождество Христово м.г., когато спортният шеф на Лил Луиш Кампуш се появи в телевизионната графа „ Телефут” и обществено сложи ценови етикет на Никола Пепе с извънредно несъмнено изражение и звук: „ 80 млн. евро – това е цената му.” И най-после получи тъкмо каквото искаше.

Голямата подигравка в цялата тази сага е, че към края на миналогодишния летен трансферен прозорец президентът на клуба Жерард Лопес получи и отхвърли оферта за нападателя от 30 млн. евро от съперника си в Лига 1 Лион. Тогава обаче 24-годишният стрелец отхвърли на „ хлапетата” с настояването, че има още какво да потвърждава на север. В Лил бяха обезсърчени, но в последна сметка одобриха решението на котдивоареца, колкото и да се нуждаеха от парите поради враждата с Националната дирекция по надзор на ръководството, която следи за сметките на френските професионални футболни клубове. Луиш Кампуш изключително упорствал, че крайното решение би трябвало да е на играча.

Пепе нямаше по какъв начин да знае това тогава, само че този миг се оказа крайъгълен камък в кариерата му. Изданието „ Ултимо Диес” твърди, че от клуба също са желали да чуят мнението на футболиста си. Когато Интер вербално предложи желаните 80 млн. евро, от Лил оставиха Пепе и сътрудниците му да договарят с „ и нерадзури”, както и след това с Наполи. От „ Ултимо Диес” упорстват, че въпреки котдивоарецът да не е затварял вратата пред никой претендент за подписа му, тайничко се е надявал, най-малко първоначално, да заиграе в Ливърпул. Това опонира на налаганата от френската преса теза, че мечтаният му трансфер е в Пари Сен Жермен със завръщане в града, където стартира кариерата му като младеж в Солитер Пари-Е (забележете, като вратар!).



Както разяснява пред нас на 25 юли ползващият се с отлична известност публицист Мохамед Бухафси, ползата на европейските първенци към Пепе бил напълно действителен, с „ съответни разговори”. Това не бе отречено от Лил, както и за запитванията от Байерн (Мюнхен) и Манчестър Юнайтед, пък и от Атлетико Мадрид и Интер, разкрити от уважавания публицист от „ Екип” Билел Гази. Според Бухафси, Юрген Клоп се възхищава на Пепе и го счита за роден да играе в Англия поради скоростта му и изключителните му умения в контраатаките.

Изтичането на всички тези информации благодарение на Лил бе за да вдигне шумотевица към огромния гений и да бъдат уверени искащите го клубове да платят желаната цена. Онова, което почитателите постоянно не осъзнават, е практиката на водещите европейски клубове да влизат в контакт с сътрудниците на над 100 играчи във всеки трансферен прозорец, с цел да разпитат за ситуацията им. Та тези информации освен изтекоха към пресата, а и се разбра, че тройката сътрудници – Самир Киат, Абубакар Траоре и Микаел Нчо – са водели куп срещи с кандидат-купувачите на клиента им. Един ден в Неапол, на втория в Милано, на третия в Лондон – като че ли нямаше човек, който да не знае за това, а от „ Ултимо Диес” пишат, че Лил не е напълно почтен в цялата тази обстановка.



Пепе е представляван от тези трима души поради близостта си с френския юношески национал от Лил – крилото Жонатан Бамба. Първото захващане с агентството от тяхна страна бе с Бамба в Сент Етиен, когато след неприемане на офертата за нов контракт от клуба клиентът им бе пратен в аварийния тим на „ зелените”. Останалите хора от гилдията във Франция гледаха с интерес триото около сагата с Пепе. Един от тях сподели за нас след появяването на Киат в шоуто „ Екип Меркато” с оповестяване на интерес от ПСЖ (без каквато и да било отправена оферта всъщност): „ Те са дилетанти и може скоро да изгубят целия извоюван интерес към клиента им.”

В Лил от своя страна одобриха сходна тактичност като тази на Киат – оповестяване на полуистини за сериозността на отправените от евроелита предложения за Пепе. Те не лъжеха напълно, защото ползата от всички споменавани клубове в тази сага бе автентичен, но несъмнено преувеличаваха, какъвто бе казусът и с приключването на информация към Yahoo Sport FR за официална оферта от Манчестър Юнайтед, когато единствено бяха водени диалози.

Същата тактичност се приказва, че е употребявал и Жерард Лопес при опита си да накара Маргарита Луи-Дрейфюс да му продаде Марсилия, преди да купи Лил. Куп публицисти, с които влязохме в контакт, ни споделиха, че огромният план на Лопес там е нямало по какъв начин да се реализира заради налаганите от футболните управляващи финансови ограничавания на харчовете, а това даже било наклонило везните за решението на Луи-Дрейфюс да продаде Марсилия не на Лопес, а на Франк МакКорт.

Най-голямото достижение на Лил обаче евентуално е това по какъв начин максимизира капацитета на Пепе на терена в границите на 24 месеца. Той научи извънредно доста от Марсело Биелса, който го реалокира като централен нападател, при все това му бе по-уютно на дясното крило. При Ел Локо котдивоарецът разви умеенето си да нападна от дълбочина и да излиза по-често на стрелкови позиции, с което разви голмайсторските си качества, а също така стана необикновено порядъчен при гоненето в отбрана.



При Кристоф Галтие нападателят работи по това да е по-директен, което му разреши да изригне. Отборът стана подвластен от него в огромна част от предишния сезон, само че това се случи единствено тъй като Галтие създаде такава система, че другите офанзивни играчи правеха заблуждаващи бягове, с цел да издърпват съперниковите бранители от котдивоареца. Така работата в разнообразни стилове при двама извънредно способени тактици трансформира Пепе в по-завършен футболист от всекиго другиго.

Има я и частта с търсенето и предлагането. Като изключим Килиан Мбапе, никой атакуващ състезател не бе по-продуктивен в Лига 1 2018/19. При репутацията на дивизията като най-успешния експортьор на гении за Премиър Лийг, бе неизбежно Лил да не удари огромния джакпот от 80 млн. евро. Друго нещо, направило Пепе изключително прелъстителен за непознатите клубове, бе заплатата му от едвам 120 000 евро месечно. Това е в контрастност с тези 410 000 месечно за Флориан Товен в Марсилия и 300 000 за Бертран Траоре в Лион, което значи, че техните клубове няма по какъв начин да желаят 80 млн. евро за спортните им права.

Накратко, без общите старания на Лопес, Кампуш, Галтие и Биелса, Пепе несъмнено щеше да си тръгне против немного друга трансферна сума от получената от Барселона в Бордо предишното лято за Малком (41 млн. евро). А евентуално още по-впечатляващото в цялата сага е това, че от самото начало Лил остана правилен на желанията на играча. Както написа през април високоуважаваният основен редактор на „ Екип” Жоел Доменигети, самият Пепе е извънредно рационален човек и си бе сложил ясни параметри за избор на идващия си клуб: техническия и тактически план на претендента и мечтаната опция за изява в Шампионската лига. Той знае, че му би трябвало пространство, с цел да показва голямата си скорост и фантастичния си дрибъл, както и отлична връзка с атакуващ бек на своя фланг, който да го заобикаля от външната страна.



Преминаването в Арсенал явно не съответствува до дъно с проектите на Пепе: присъединяване в ШЛ го няма. Както обаче написа тези дни Доменигети, по-важно от това е концепцията да се трансформира в основен състезател в клуб на равнище по-отгоре от това на Лил. Макар Ливърпул явно да го привличаше, неспособността да бъде уверен в приемането на постоянни шансове за изява приключи диалозите преди крайната фаза на договорката за жалост на Юрген Клоп. Журналистът Алексис Бернар, който впечатляващо тъкмо следеше сагата това лято, твърди, че нападателят е бил единствено на часове от сключване с Наполи преди навременната интервенция на Арсенал посредством Жорже Мендеш. Както уточни трансферният кореспондент Джанлука Ди Марцио, „ артилеристите” са имали повече подготвеност от неаполитанците да задоволят настояванията на тройката сътрудници за комисиона (минимум 5 млн. евро) и заплата (8 млн. евро годишно). Това е изиграло основна роля Мендеш да убеди футболиста и клана му да одобряват офертата на Арсенал, при все това се предлага, най-малко към този момент, футбол единствено в Лига Европа.

„ Екип” писа тези дни, че прехвърлянето на Пепе в лондонския клуб е стратегически: „ В един съвършен свят това може да е последното ходило за него преди отиването в клуб от Топ 8 на Европа в дълготраен проект.”



Както постоянно, истината е по средата. На „ Емирейтс” котдивоарецът на мига ще стане значима фигура в клуб, потвърдил се в градежа на млади гении от Лига 1 и посочил на трансферния пазар това лято, че гради трогателен тим. Спечелването на борбата за Уилям Салиба не остана неусетно от сътрудниците на Пепе. Или Арсенал ще стане още веднъж топ клуб в Европа с Пепе в ядрото си, или планът ще зацикли и нападателят просто след две-три години ще направи трансфер в европейски гранд.

Това е гледището в лагера на стрелеца. От поставените от него критерии за трансфер той е разумно да е най-развълнуван от тандема си с един от най-бързите десни бекове на континента – Ектор Бейерин, който ще му разреши да влиза във вътрешността към центъра и да шутира със мощния си ляв крайник. Наполи на хартия имаше доста повече условия за привличането на африканеца, да не забравяме връзката му от Лил с десния бек Кевин Малкюи, но в последна сметка, изключително за група релативно неопитни сътрудници, парата прави играта.

Get French Football News

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР