Историята, за която говорихме миналата седмица със , след като

...
Историята, за която говорихме миналата седмица със , след като
Коментари Харесай

Кубински наемници в Русия - като през Студената война

Историята, за която говорихме предходната седмица със, откакто подписаха контракт за работа в Русия в засегнатите от войната региони в Украйна, имаше огромно отражение и принуди държавното управление на скъпия ни Мигел Диас-Канел публично да отговори, написа Франсиско Асеведо за " Хавана Таймс ".

Нека го разгледаме на части. Първо най-важното. В момента Русия поставя огромни старания, с цел да укрепи войските си в Украйна, а при започване на годината разкри проект за увеличение на въоръжените си сили с 30%, с цел да доближи общо 1,5 милиона бойци. Освен това през юли Държавната дума гласоподава в поддръжка на разширението на възрастта за набиране на военна работа, с цел да включва жители на възраст от 18 до 30 години, вместо условието за 27-годишна възраст.

Предишната седмица фотоси на млади кубинци (по-специално Андорф Веласкес Гарсия и Алекс Вегас Диас, както по-късно научихме), които към момента са съвсем деца, са подписали контракти да отидат в Русия, с цел да оказват помощ в строителството в региони, потърпевши от войната с Украйна.

Според тях те са подписали документите, без да знаят какво значат, защото били на съветски език. След като стигат там, са им взети персоналните документи, премествани са от град на град, само че в никакъв случай не са им поставяли съответна задача, още по-малко са им плащали за работата. Всъщност един от тях сподели, че не е бил вербуван незабавно, тъй като има единствено един бъбрек.

В началото на май съветският президент Владимир Путин издаде указ-закон, който форсира съветско поданство за чужденци, които се причисляват към неговата военна акция и след прослужване на едногодишен контракт.

Както и да е, на 4 септември Министерството на външните работи (MINREX) разгласява публично изказване, в което управляващите увериха, че Министерството на вътрешните работи е " разкрило " (ама вие сериоазно ли? Че те хората се оплакват от седмици) и работи за обезвреждане и разтрошаване на мрежата за трафик на хора, която работи в Русия, с цел да притегля кубински жители, живеещи там (в подмяна на ускорение на документите за тяхното гражданство), и даже някои, идващи от Куба (срещу пари), в съветските военни сили, които се бият във военни интервенции в Украйна.

Без да навлиза в детайлности, се прибавя, че е почнало наказателно гонене против забърканите. На 8 септември беше оповестено, че 17 души са задържани по отношение на този скандал и следствието към момента е в ход, само че Хавана не е осъдила Москва за нахлуването в нито един миг.

Да си напомним, че в извънредно изявление през май същият този Диас-Канел сподели за съветския държавен канал RT, че Куба осъжда " разширението на НАТО към границата на Русия ", само че той не намира неточност в това, че Русия уголемява своята лична в Украйна.

Реалността е, че от началото на тази война и двете страни са подписали разнообразни съглашения, които дават обещание да усилят съветските задгранични вложения в Куба, в това число доставки на съществени храни и нефт.

Вземайки изказването като насочна точка, в което той споделя, че Куба има твърда и ясна историческа позиция във връзка с наемничеството (нямаше такова през 1970-те или 80-те години, тъй като изпрати десетки хиляди младежи и офицери да се бият в Етиопия и Ангола) и играе дейна роля в това Организация на обединените нации да отхвърли тази процедура (за да почисти имиджа си и да наподобява като страж на демокрацията, схваща се).

Трудно е да се повярва, че кубинското държавно управление не е било наясно със обстановката, откакто знае даже по кое време член на опозицията върви до тоалетната. А тук играят контракти, самолетни билети и застраховки живот, но в действителност ли не са засекли нещо съмнително?

Някои хора считат, че това изказване е направено, тъй като диктатурата се е почувствала афектирана, тъй като нейният съдружник се е възползвал от отчаянието на нейните жители, с цел да ги изпрати на война, само че това е доста наивно мнение. Казано с положителни кубински думи: Критикуваме ли единствения, който ни е хвърлил избавителен пояс? Не мисля по този начин, изказването е по-скоро за намаляване на лавината от рецензии, получени откакто видеоклиповете на тези млади мъже станаха прекомерно известни.

В изказването не се загатват групи в обществените мрежи, които намерено оферират едногодишни контракти с съветската войска.

Арестите, които бяха оповестени предишния петък, включват трима души, които са част от напъните за набиране на личен състав на острова, които не бяха посочени и бе казано единствено, че имат престъпно минало.

В Хавана 60-годишната Мерилин Винент заяви, че нейният наследник Данис Кастильо, на 27 години, е един от кубинците, вербувани в Русия, излъган, тъй като не му е казано за военна работа и тя сподели фотоси на сина й на нейния мобилен телефон, в това число някои от него, облечен в съветска военна униформа.

Предполагам, че ръководителят на Генералната дирекция за престъпни следствия към Министерството на вътрешните работи на Куба, Сесар Родригес - който управлява следствието - е седнал с нея и те в някакъв миг са взели, че са вързали двата края, като са показали някои имена, което е належащо в този случай, тъй като приказваме за жители, които могат да бъдат изправени пред до 30 години затвор, доживотна присъда или даже смъртно наказване.

Държавният департамент на Съединени американски щати също отговори тази седмица с изказване, в което се споделя, че е наясно по отношение на тези отчети и " че е извънредно угрижен за младите кубинци, които може да са излъгани и вербувани да се бият за Русия ".

Може да се каже с не доста нападателния звук, че към този момент не сме в Студената война, само че това, което се случва е тъкмо същото.

Това събитие в действителност е като зловоние, а околните връзки сред съветското и кубинското държавно управление го вършат още по-подозрително, а и не са подхванали дейности по този въпрос авансово. Продължавам да се надявам към този момент най-малко да разкрият имената и лицата на задържаните, тъй като по този начин или другояче не е като да са работили скрито.

Препоръчвам да продължим да гледаме тази ужасяваща сапунена опера, последните епизоди към момента предстоят.
 В Русия: Куба не е срещу нейните жители да се бият на страната на Русия
В Русия: Куба не е срещу нейните жители да се бият на страната на Русия

Кубинският дипломат в Москва просто желае всичко да е законно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР