Историята със задържането на осемте български граждани за търговия с

...
Историята със задържането на осемте български граждани за търговия с
Коментари Харесай

Изплуваха подробности около ареста на нашенките, замесени в отвратителна схема за продаване на бебета в Гърция

Историята със задържането на осемте български жители за търговия с новородени почнала, когато в град Халкида се появил медиатор, който търси бездетни фамилии и им предлага бебета за нелегално осиновяване. Полицаи под прикритие предложили 18 000 евро за бебе, което е на няколко дни, само че желали да се срещнат с майката. Посредникът ги завел в далечен квартал на Атина където имало още българки.

Едната е била майката на новороденото дете, другата - в напреднала бременност, а още три скоро били родили, само че децата не били с тях. Явно децата са продадени.

Обикновено полицията наблюдава канала, само че в този случай полицията завършва с арестите, тъй като не са знаели дали дамите са там непринудено, или им се оказва напън да продават децата си. Затова няма и задържани гърци.

В момента тече разследване, което ще потвърди къде са децата на родилите дами и по какъв начин е станало легализирането на осиновяването, оповестява БНР. В информацията на полицията и в гръцките медии не написа, че задържаните са роми.

Митко Доков, ръководител на Областния ромски съюз в Бургас - организация, която работи на терен с ромите и пробва да прави предварителна защита на такива случаи също посочи, че няма данни дали в Гърция са задържани представители на ромската общественост. Все по-малко са случаите, когато ромски фамилии вземат решение да продадат детето си, а главният претекст за сходно решение е безпаричието:

„ Опитваме се да посочим други възможности на тези хора за легални приходи. Големият проблем идва от безработица. Знаете, че тази група са необразовани, без специалности и не могат да се котират на трудовия пазар. Има хора които употребяват този тъкмо миг …. Като законодателство, мисля, че са уредени нещата, само че същинският проблем е в неналичието на приходи. Опитвали сме се неведнъж да стане необятно разпознаваемо това, че всичко потегля от там. Опитвайки се с страната дружно да създадем претовареност, въпреки и някаква дотирана или субсидирана, не получават нещата, макар че има такива доста положителни модели в Западна Европа тъкмо за такива групи хора “, разяснява Доков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР