Историята с татула, уж открит в листа от спанак, е

...
Историята с татула, уж открит в листа от спанак, е
Коментари Харесай

Фермери: Историята с татул в спанака е грозна клевета

Историята с татула, сякаш открит в листа от спанак, е бойкот против фермера Ивайло Малджански. В това са безапелационни зеленчукопроизводители от областите Пловдив и Пазарджик, които се обадиха в редакцията, с цел да защитят сътрудника си. В сряда от Българската организация по сигурност на храните оповестиха, че има подозрения отровният бурен да е попаднал в партида от спанак, създаван в пловдивско село. Същият се предложил в опаковки по 500 грама в огромна комерсиална верига в цялата страна. Сигнал за това бил подаден от Търговище и Костинброд. Вследствие на това цялата партида е била конфискувана от комерсиалната мрежа. Тепърва ще се вземе решение дали да се унищожи.

Зеленчукопроизводителите вършат подписка в отбрана на Ивайло Малджански, която ще внесат в Агенцията по храните и в Министерство на земеделието. Те са безапелационни, че някои завистливи техни сътрудници преднамерено са скалъпили сюжета с татула, с цел да го злепоставят. Клеветата идва седмица откакто той стана медийна звезда в страната и бе апетитен за пример. От комерсиална верига " Кауфланд България " бяха организирали инфо медиен тур, с цел да се видят положителните индустриални и агротехнически практики точно в образцовото стопанство на Ивайло Малджански и като цяло да се наблюдава пътя на храната от полето до трапезата. Земеделският производител, който е агроном по специалност, предходната година завоюва наградата в състезанието " Фермер на Тракия 2017 " на вестник " Марица ". Той бе единомислещо определен от квалитетно жури от земеделски учени и експерти.

Експерти от отдел Растителна отбрана към Областна дирекция по сигурност на храните в Пловдив са създали щателна инспекция на полето в землището на с. Златитрап, където се отглежда въпросния спанак. Установено е, че насаждението от над 200 декара спанак е чисто от бурени, без никакви следи от татул, треви или други плевели. Такива не са открити и в базата му за подбиране и пакетаж.

Ивайло е извънредно сериозен и виновен производител, който не би направил компромис с качеството, което пази и с европейски документ. Той залага името си за това и не инцидентно е измежду хората, които е спечелил доверието на огромен търговец като Кауфланд, на който е сътрудник от дълги години. Това разяснява Станимир Лапатарев от с. Труд, който отглежда 2000 декара с полски зеленчуци и още толкоз със зърнено-житни култури. В поддръжка на Ивайло Малджански се изрече и фермерът Иван Кабуров, също огромен зеленчукопроизводител от пазарджишкото село Мало Конаре. Той разяснява, че по това време на годината татул няма, а и неговите листа били по-едри и перести от спанака. Освен това при ръчното подбиране и миене на листата, нямало по какъв начин да не се види друго от спанака листо. Самият Ивайло Малджански недоумява по какъв начин може листа от татул да попаднат в пакетите със спанак.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР