Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е

...
Историята с консултантския договор по ПРСР за община Костинброд е
Коментари Харесай

Арбен Хавальов: Целта ми не е да обезкостя община Костинброд

Историята с консултантския контракт по ПРСР за община Костинброд е почтена за пример по отношение на реализирането на планове с европейски средства. Началото ѝ представихме през вчерашния ден, 10 май - а през днешния ден продължаваме с консултанта по контракта Арбен Хавальов, който стоварва тежест от милиони върху общината.
Г-н Хавальов, Вие сте осъдили община Костинброд за над 600 000 лв.. Платени ли са Ви тези пари?
Да. Делото е минало през Окръжен и Апелативен съд с решения, които съответстват. Общината апелира във Върховния касационен съд като той не им позволи касационното обжалване. Определи, че удостоверява предходните решения и непосредствено общинските средства, които бяха подадени като гаранция  по изпълнително произвеждане пред Върховен касационен съд, се преведоха при частния правосъден реализатор. И мисля, че той ги разплати към нашата компания, моята сега. 
Но имате платена и сума от 200 000 лв. - отчасти приет от иск за 4,5 млн. лева С нея какво става, продължавате ли делата?
За наша наслада, съдът се е стимулирал сносно, според закона и съществуващата правосъдна процедура във връзка с неустойките, прекаленост и други И се води второ дело сега. Аз съм уверен, че общината ще бъде наказана. В това има логичност, тъй като първият иск действително е непълен от над 4 милиона. 200 000 лв. съдът ги е признал с съвършени претекстове. Заведено е дело за останалата наказателна клауза - над 4 млн. лева и се чакаше едно тълкувателно решение от Върховен касационен съд, което безусловно предишния месец излезе. Това тълкувателно решение се чакаше към 2 година Ще го преразказвам по следния метод: Дали има мощ на присъдено нещо, в случай че е заведен непълен иск и той е утвърден, а по-късно се заведе иск за останалата част. Отговорът е: „ Да, има “. Това е точка 6 от новото тълкувателно решение. Надяваме се, че ще бъдат наказани и за тези 4 милиона, само че ще си мине три инстанционната процедура.
В кой съд е сега?
В Окръжен съд - София. И таксата е импортирана - близо 200 000 лв.. Проблемът е, че още преди завеждането на първия иск и в този момент " Протико Ил " постоянно е желаел медиация. Винаги е желал да се разбере с общината. Аз персонално съм се явявал в Общинския съвет, когато кмет беше Милен Димитров. Казах им, че съм подготвен да опростя безусловно всичките пари. Въпросът е той да каже истината.
Да, това казвате и в съвещанието, видно от протокола. А против каква истина сте били подготвен да опростите всички пари?
Поръчката е извоювана с обществено съревнование. А това е контракт за планиране, консултиране, предпроектно изследване, цялостна логистика, отчитане на дейностите по плановете, до крайното осъществяване и въвеждане в употреба. Това е един доста дълъг контракт, общоприетоо такива се извършват в границите на 3 години. Просто Милен Димитров като пристигна на власт, наследява както всичко останало, по този начин и този контракт. Ние отиваме и споделяме: " Добър ден, ние сме ваш сътрудник ". Помня, че сестра ми тогава беше шеф, отидох с нея. Той сподели: " Махайте се! Няма да работим с вас! Вие не сте никакви консултанти! ". Каза, че ще си работи с съветник някой си Емил Димитров. И им се провалиха плановете. А за тях е нужна професионална експертиза. Не може една компания, взета от улицата да ръководи такива планове. Искам да отбележа, че планът беше извоюван при доста добра цена. И при естествена, недискриминационна методика можеше да избере първокласен строител, не компания " Трите кирки ". Но той върна парите на фонда. Инат! Това е. Аз не съм виждал подобен кмет. Вместо да служи на обществото, той излезе с доста високо его за себе си. Ние този план сме го влачили три години. Едно 750 000 лв. е чистото, което би трябвало да платим на проектантите. Има и административно-управленски разноски.
А за какво още Кунчев, който е подписал контракта, не Ви е платил?
Плащането, макар че е призната работата при Кунчев, си има изискване - до 70% от сумата след настъпване на две събития. Едното е община Костинброд да получи 50%-ово предплатено заплащане от Държавна фирма " Земеделие ". Фондът от четири заявки утвърждава единствено едното, за Драговищица. Но към този момент Милен Димитров декларира парите и те идват при него. Второто изискване беше да има утвърден план. При съществуване на тези две условия, в " Протико Ил " поражда 100%-ово съображение да си получи 70% от сумата по контракта. Съдът отхвърли това наше предпочитание, а постанови, че сумата по нашия контракт се дели на четири плана. И на нас ни призна единствено за единия план. Неустойките към този момент са високи, тъй като те са заложени в контракта за социална поръчка, а той е част от тръжната документи, направена от общината. Тези заложени неустойки не са включени по моя воля. Кметът има доста писма, които сме му пускали и сме описвали какъв е рискът от наказателна клауза. Той изобщо не подхваща никакви ограничения по медиация, по съгласие. Чак се наложи аз персонално да отида на това съвещание, малко ядосан тогава. Казах по-тежки думи, само че бях доста наскърбен от това отношение.
И въпреки всичко каква истина искахте да чуете?
Исках да чуя следното самопризнание от кмета Димитров: " Хавальов пристигна в моя кабинет, показа се като законен съветник по контракта за социална поръчка от " Протико Ил ", при което аз го изгоних и му споделих, че оттук-нататък ще работя с различен съветник ". А битката тогава беше кой ще написа тръжната процедура за избор на реализатор на СМР. 70% от парите за СМР бяха към този момент в специфичната извънбюджетна сметка на общината. По принцип " Протико Ил " е задължен по график на дейностите да сформира тръжната документи и да я показа на общината за утвърждение. Ние му казахме това на кмета, а той дава отговор: " Не, аз съм се схванал с наши хора. Махайте се! ". Обясних му, че прави съществено нарушаване, тъй като външен човек няма право да написа такава документи. Направиха си след това някакви методики, а ние взехме решение да се борим по законов метод. Противопоставихме се с нашите авторски права и процедурата се провали.  
Но в случай, че още не сте завършили делата, общината не натрупа ли още отговорности към Вас?
По закон, когато компания Х дължи избрана наказателна клауза на компания У, неустойката е с отминалост три години. Давността е прекратена със завеждане на делото. Ако съдът постанови, че общината би трябвало да я заплати в претендирания размер, ще я дължи, само че може да постанови и че е несъразмерна. Аз се удивлявам за какво те не се пробват да договарят с нас. Защото това тълкувателно решение има силата на закон сега.
Ако тръгнат на договаряния, какво може да се случи?
Да оферират разновидности. Не всичко е пари в този живот. Освен това става дума за община. Аз още тогава споделих, че задачата на " Протико Ил " е не да обезкостява община Костинброд, а просто да се седне на масата. Уважението е доста значимо. Ето в този момент, Вие се представяте по телефона и аз беседвам с вас от почитание. Не съм задължен, само че беседвам. Но те не подхващат нищо. Адвокатите ни се познават, имаме си телефони и мейли. Доколкото знам, сегашният кмет беше зам.-кмет на Милен. Той изглеждаше много образован човек, сдържан. При изискване, че един път сте наказани и имате нов иск, за който сте дали мнение - ами спасете тази община, свържете се с компанията, която ви съди, пробвайте се да извършите някаква медиация! Винаги съдията първоначално пита дали е юридически опит за съглашение. Ние желаеме от тях пари, те би трябвало да изпратят някой да пристигна да обсъдим плюсовете, минусите, рисковете. Никой не го прави. Ние сме се опитвали толкоз пъти, и на Общински съвет сме ходили. Дано се вразумят и опитат някаква медиация! И Ви споделям - нищо персонално в тази обстановка, нищо пикантно, просто има изпълнен и неизплатен контракт. 
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР