Историята познава много велики пълководци и военни гении, но първенството

...
Историята познава много велики пълководци и военни гении, но първенството
Коментари Харесай

Историята и империята на Александър Македонски

Историята познава доста велики пълководци и военни гении, само че шампионата сред всички се пада на Александър Македонски, напълно справедливо именуван Александър Велики. Само за 12 години той съумява да построи същинска международна империя, включваща територии във всички направления на света, и въпреки че води безчет борби, нито един път не е търпял проваляне.

Нито една изгубена борба и персонално присъединяване във всяка от тях - това основава невероятния военен дух на армията му. Благодарение на него Александър остава непобеден. Способностите му на военачалник дълго време се разучават най-подробно. Мястото му в челото на най-способните владетели в историята е непокътнато вечно.

Произход и ранни години на Александър

В шести ден на месец хекатомбеон по старогръцкия календар на македонския цар Филип Македонски и брачната половинка му Олимпиада се ражда наследник, който назовават Александър. Предполага се, че тази дата подхожда на 20 юли в Григорианския календар, а годината е 356 преди новата епоха. Бъдещият държател на света е роден в град Пела, столицата на антична Македония. По традициите на античните гърци, родът на бъдещият цар произлиза от героя Херакъл, от който жанр е и първият цар на античната страна на македонците.

От ранно детство Александър Македонски се приготвя за предстоящ държател, по тази причина е осведомен с тънкостите на дипломацията, политиката и войната. Негови учители са Леонид, Лизимах и Аристотел, от който получава високо обучение по гръцки модел.

Още в ранна юношеска възраст, единствено на 16 години, Александър извършва ролята си на цар в Македония, до момента в който татко му подхваща блокада на Византион и му се постанова да потуши въстание, което племето меди подвига. Две години по-късно той към този момент командва част от македонската армия по време на борба и демонстрира както своето дръзновение, по този начин и уменията си на военачалник.

Отношенията на Александър Македонски с татко му се утежняват след петата сватба на Филип ІІ и разногласията за наследството на трона. Помиряването сред двамата става във връзка сватбата на една от сестрите на Александър - Клеопатра и той се завръща в Пела за събитието. По време на тържествата за сватбата Филип ІІ е погубен от заговорници. За трона претендират още няколко роднини на Филип, само че македонската войска, която към този момент е осведомена чудесно с Александър, го афишира за цар на македонците. Тогава той е на 20 години.

Управление на Александър Македонски

 Александър Велики

В началото на ръководството си Александър Македонски се разправя с заговорниците, които убиват татко му, и възможните кандидати за властта му. Между екзекутираните е и брачният партньор на една от сестрите му, Кинана. За да притегли на своя страна висшите пластове на обществото и народа, Александър анулира редица налози.

Следващата му стъпка е съюз с гърците, с цел да има зад тила си спокойна гръцка страна и потегля на поход против племената на траките и илирите, които подвигат въстание, когато научават за гибелта на Филип ІІ. Кампанията против тях не носи триумф и младият държател подписва мир с племената.

Малко по-късно избухва въстание и в Тива, а въстаниците приканват цяла Гърция да ги поддържа. Гърците обаче вземат решение да следят развоя на събитията и не въстават. Тогава Александър бързо придвижва войските си от Илирия към Тива, обсажда града, завладява го с взлом, унищожава го, а популацията изпраща в иго. В Гърция настъпва ужас към събитията в Тива и жителите на градовете бързат да признаят подчинението си на Александър. След като укрепва властта си, новият македонски държател взема решение, че е време да извърши замисъла на татко си за поход против Персия.

Завоевателни походи на Александър Македонски

Персийците и гърците са остарели врагове и нееднократно са воювали. По време на гръцко-персийските войни Ксеркс І унищожава доста светини в Древна Гърция. През ІV век преди Христа в Персия стартира крах. Войската е слаба и в нея има основно гръцки наемници, а не локални попълнения. Владетелят Артаксеркс ІІІ не съумява да укрепи държавността и е погубен. Наследява го Дарий ІІІ.

Още Филип ІІ замисля поход против Персия, само че убийството му забавя този проект. Александър подхваща реализирането на проекта и през 334 година преди Христа отпред на войска от македонци, гърци и траки потегля на поход към Персия.

Персийският цар прави няколко съдбовни неточности, когато научава за похода на Александър Македонски. Първата е, че не прави опит да спре войските преди да навлязат в неговите територии, а другата е, че не приема проекта на гръцкия пълководец Мемнон за съпротивата против Александър Велики. Персийците взимат решение да се срещнат с македонската войска в борба, която да реши успеха.

Персийската войска се разполага на брега на река Граник. Войските на македонците минават реката, което е начало на борбата.

Неправилното командване на персите води до тяхното проваляне.

След като побеждава при Граник, Александър потегля по брега на Егейско море. Градовете в Мала Азия сами предават властта на македонския цар, а тези, които се съпротивляват, са обсаждани и превземани.

Персийският цар Дарий ІІІ потегля с войската си, с цел да се срещне още веднъж с Александър Велики. Армиите се срещат при град Иса. Победата още веднъж е за Александър, който пленява и фамилията на Дарий.

Пътят на спечелилия продължава на юг, към Финикия, където множеството градове му се подчиняват непринудено, а тези, които оказват опозиция, са обсаждани, разрушавани, а популацията им е поробвано.

Персийският цар Дарий предлага мир на Александър. Той се съгласява да му отстъпи цялата територия до Ефрат, да подпише безконечен мир с македонския държател и да му даде една от дъщерите си за жена. Александър Македонски обаче към този момент възнамерява завземане на цяла Персия.

 Статуя на Александър Велики

Александър Велики продължава похода си към Египет и персийският наместник там самичък предава на Александър властта. Македонският държател резервира египетските традиции и ръководство и оставя македонски гарнизон.

През 331 година преди новата епоха стартира вторият стадий на завоевателния поход. Македонският държател Александър навлиза в земите на антична Месопотамия. Там се състои последната борба. Персийските войски са разрушени, а Дарий съумява да избяга. Александър Македонски завзема един по един персийските градове, а самите сатрапи най-после убиват цар Дарий. Столичният град и дворецът на Ксеркс І са разрушени, с което е отмъстено за Акропола в Гърция.

Александър Македонски се афишира за правоприемник на персийския цар и прибавя персийските територии към своята империя.

Александър Македонски взема решение да завладее целия цивилизован свят и да стане международен стопанин. Войските му обаче са изтощени от походите и желаят да се върнат вкъщи си. Избухват протести, само че те бързо са потушени и македонската войска продължава похода си на юг.

Стигайки до Индия, Александър Македонски взема решение да я завладее, защото научава за благосъстоянията, които Индия има. В конфликта с индийския цар Пор той побеждава и възнамерява да продължи похода си. Тук войските му стартират да се бунтуват и не желаят да продължат. Така Александър поставя завършек на 8-годишния си поход.

Той взема решение да укрепи империята си и идва във Вавилон през 323 година преди Христа. Градът се намира по средата на големите територии, които е превзел. Той трансформира Вавилон в своя столица.

Смъртта на Александър Македонски и раздробяване на империята му

През същата година, по време на угощение на Александър Македонски му става неприятно и няколко дни по-късно умира на 32 години. Причината за гибелта не става ясна. Предположенията са няколко: малария, тиф, отрова или друга болест.

Веднага след гибелта на Александър Македонски стартират разногласия сред военачалниците му и поради тях владетелят остава непогребан седем дни. После е балсамиран и подложен в златен саркофаг. Тръгва върволица от Вавилон към Македония, само че саркофагът е арестуван от египетският наместник, който го погребва в античен Египет.

В завладените територии избухват въстания, когато научават за гибелта на владетеля, а неговите военачалници и заместници водят битки и разногласия за властта му, които не престават съвсем 40 години след гибелта му. В резултат на това империята се разпада. Наследникът на владетеля, който е невръстен и носи името на татко си, е погубен, дружно с дамата на Александър. Така династията е прекратена, само че остава историята за Александър Македонски и за неговата империя.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР