Историята помни пет масови измирания на представители на земната фауна,

...
Историята помни пет масови измирания на представители на земната фауна,
Коментари Харесай

Кои животински видове ще изчезнат до 2050 г.

Историята помни пет всеобщи измирания на представители на земната фауна, само че доста специалисти са уверени, че в близко бъдеще може да се случи шесто. Учените считат, че след по-малко от 30 години към 40% от всички живи типове може да изчезнат от лицето на Земята заради внезапни промени в климата, написа Live Science.
Според Ник Роуленс от университета Отаг в Нова Зеландия подобен скръбен сюжет за планетата е изцяло вероятен много скоро. Ученият счита, че даже в случай че 40% от всички типове, живеещи на планетата, не изчезнат изцяло, те ще се сблъскат с фрапантни промени в климата и околната среда и, уви, няма да имат време да се приспособяват. Всичко това ще докара до локално и функционално изгубване.
В Червената книга написа, че сега са застрашени повече от 20 000 разнообразни типа, което е една трета от всички категоризирани. Това носи по едно и също време две закани: очевидната - изгубването на тези типове, неочевидна - този лист включва единствено открити и разказани типове. А какъв брой още не са регистрирани и са на ръба да измрат - този въпрос остава открит.
В своето изследване Ник Роуленс пуска описи на бозайници, птици, инсекти и земноводни, които могат да изчезнат до 2050 година
Бозайници:
Суматрански орангутан;Далекоизточен леопард;Суматрански слон;черен носорог;ястребоклюна костенурка;Явански тигър;горилата Крос Ривър;вакита (калифойрнийска морска свиня).
Роуленс твърди, че тези типове към този момент са в плачевно положение - през последното десетилетие популациите им са намалели с 80 или даже 90%. Така да вземем за пример в света са останали малко над 80 амурски (далекоизточни) леопарда и 10 вакита - най-редкия морски бозайник на планетата.

Насекоми:
скакалец с бял връх;анонконотус (рядък тип щурчета);Синята тънкокрила пеперуда Lepidochrysops swanepoeli;земна пчела Франклин;Сейшелски безкрил листоносец.

Според най-черните прогнози на учените след 30 години 90% от кораловите рифове просто ще изчезнат, даже в случай че успеем да задържим световното стопляне на 1,5 градуса по Целзий. Някои изследвания обаче демонстрират, че ще преминем този крайъгълен камък след 8 години - в този случай по-голямата част от кораловите рифове ще бъдат под опасност от изгубване - единствено 1% ще оцелеят.
Роуленс сигнализира, че и към 85% от земноводните сега са застрашени. Той твърди, че измирането на скотски типове на планетата се случва и по натурален път - повече от 99% от типовете, които в миналото са живели на Земята, към този момент са изчезнали. Човешката активност обаче може доста да форсира естествения развой на изгубване. Ярък образец за това е Нова Зеландия – там е имало към 250 разнообразни типа птици преди идването на индивида, а в този момент те са едвам 150.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР