Историята показва, че акциите обикновено падат около 20 процента преди

...
Историята показва, че акциите обикновено падат около 20 процента преди
Коментари Харесай

Задава се рецесия в САЩ, а с нея и мечи пазар

Историята демонстрира, че акциите нормално падат към 20 % преди стопанската система да се свие.

Показателите, че се задава криза на хоризонта в Съединени американски щати са многочислени. По-строгата парична политика на Федералния запас, с която централната банка в този момент се тормози, че е прекалила. Инверсията в кривата на доходността на държавните облигации. Спадът на акциите в края на предходната година. По-слабата жилищна активност. Отслабеното ползване. Ниското нарастване на заплатите през февруари, в съпоставяне със средномесечните нараствания през предходната година. Към това би трябвало да прибавим и последствията от забавянето на европейските стопански системи и забавянето на растежа в Китай, както и продължаващата комерсиална война на президента Доналд Тръмп с тази страна.

Разбира се, има дребна възможност за меко кацане, като да вземем за пример в средата на 90-те години. По това време Федералният запас завършва своя цикъл на повишение на лихвите и понижава ставката без да последва криза. " По мое мнение, останалите 12 пъти, когато централната банка ограничи кредитирането в ерата след Втората международна война, това докара до криза ", написа Гари Шилинг за Bloomberg.

Възможно е също сегашният стопански спад да е краткотраен, само че по-сериозно възкръсване би довело до повече въздържаност на Фед. Политиците желаят по-високи лихвени проценти, с цел да имат опция за намаления в идната криза, а сегашният диапазон от 2,25% до 2,50% не им дава огромна независимост на деяние. Федералният запас също не харесва апетита на вложителите към по-рискови активи - от хедж фондовете до вложения в дялов капитал и заеми с по-висока рентабилност, да не приказваме за Bitcoin. С възобновяването на икономическия напредък строгата кредитна криза ще бъде отсрочена до 2020 година

Думата " криза " провокира мемоари за призраци от 2007-2009 година, най-тежката икономическа рецесия от 30-те години на предишния век, в която показателят S&P 500 се срина с 57% от своя връх до най-ниското си равнище. Федералният запас увеличи целевия си лихвен % от 1% през юни 2004 година до 5,25% през юни 2006 година, само че главното събитие беше финансовата рецесия, подбудена от срутва на мощно надутия пазар на ипотечни заеми.

По сходен метод централната банка усили лихвения % от 4,75% през юни 1999 година на 6,5% през май 2000 година Въпреки това леката криза от 2001 година, която последва, основно се дължеше на спукалия се Дотком балон в края на 90-те години на предишния век, който повлече построения от софтуерни компании Nasdaq Composite Index надолу с цели 78%.

Рецесията от 1973-1975 година, втората по дълбочина от 30-те години на предишния век, е резултат от срутва на несъразмерното изкупуване на инвентар при започване на 70-те години. Това се отрази отрицателно на S&P 500 с 48,2%. Повишението на курса за федералните фондове от 9% през февруари 1974 година на 13% през юли на същата година има нищожен принос.

Останалите осем рецесии след Втората международна война не бяха резултат от огромни финансови или стопански ексцесии, а единствено обикновено закъснение на икономическия цикъл и прекалено доверие на вложителите. Средният спад на S&P 500 е 21.2%.

" В момента не виждам никакви огромни стопански или финансови балони, които чакат да бъдат спукани. Проблемни обаче са свръхзадлъжнялостта сред нефинансовите корпорации в Съединени американски щати и тежките заеми в долари измежду нововъзникващите пазарни стопански системи в обстановка на повишаване на $. Жилищата в никакъв случай не се възвърнаха изцяло от рецесията на ипотечните заеми. Финансовият бранш към момента понижава задлъжнялостта в резултат на финансовата рецесия. Дългът на потребителите остава забележителен, само че надалеч от своя връх през 2008 година във връзка с приходите на семействата “, написа Шилинг.

Следователно рецесията, която се задава, евентуално ще бъде съпроводена от междинен спад на цените на акциите. S&P 500 падна с 19,6% от 3 октомври до 24 декември, само че възобновяване от този момент съвсем отстрани тази загуба. Обичайният спад, обвързван с криза, от 21,2%, отговарящ на определението за мечи пазар - от връхната точка през октомври ще означи намаляване до 2,305, с 18 % повече от спада в петък, само че не доста под равнището, регистрирано на Бъдни вечер от 2,351. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР