Историята показа, че бомбардировките над Югославия бяха необходими и легитимни,

...
Историята показа, че бомбардировките над Югославия бяха необходими и легитимни,
Коментари Харесай

Столтенберг: Бомбардировките на Югославия през 1999 г. бяха необходими и легитимни?!


Историята сподели, че бомбардировките над Югославия бяха нужни и законни, тъй като прекратиха насилието и разрешиха на бежанците да се завърнат по родните места. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергв изявление за сръбския вестник " Политика ", оповестено в понеделник и представено от TACC. Според него КФОР е помогнала за основаването на безвредна среда в Косово за всички, в това число и за сръбската общественост, живееща в района.

“Знам, че НАТО към момента провокира несъгласия в Сърбия и доста от тях към момента имат мъчителни мемоари за въздушната акция през 1999 година. Това е още по-трудно за тези, които са изгубили близки. Всеки изгубен почтен живот е покруса и ние надълбоко съжаляваме за това “, съобщи Йенс Столтенберг за “Политика”.

“Тази акция в никакъв случай не е била ориентирана против сръбския народ”, добави той.

„ Напротив, задачата беше да се защитят цивилните жители в по-широкия район посредством прекъсване на активността на режима на Милошевич, наказан от интернационалната общественост. Никога не би трябвало да забравяме предишното, само че би трябвало да се поучим от него и да го оставим зад тила си “, сподели Столтенберг.

Той добави, че партньорството сред НАТО и Сърбия е потребно и за пакта, и за Белград, както и за целия район.

Въздушното нахлуване на НАТО през пролеттта 1999 година продължи малко повече от два месеца напролет на 1999 г с аргумента, че избавя албанското население в Косово, Сърбите бяха принудени да изоставен някогашната автономност, която беше трансформира в интернационален протекторат.

През февруари 2008 година Косово разгласи едностранна самостоятелност от Сърбия, която е приета от множеството държави-членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Слободан Милошевич беше свален от власт вследствие на всеобщи митинги на 5 октомври 2000 година Той беше изправен пред трибунала в Хага, само че умря през 2006 година Наскоро умря в заточение и неговата брачна половинка и правилен приятел в закононарушенията против човечеството Мира Маркович.

Столтенберг назова Русия главната опасност за военния блок. " Абсолютно правилно е, че през днешния ден сме изправени пред най-непредвидената обстановка на сигурността от доста години. Това е все по-агресивната политика на Русия, кибер заканите, хибридните закани, неустойчивостта в Близкия изток и Северна Африка и продължаващата терористична опасност. Във връзка с това НАТО ускорено извърши най-голямото групово адаптиране на защитата след Студената война, тъй че в един все по-малко предвидим свят НАТО е също толкоз значимо, колкото е било постоянно “, сподели Столтенберг.

" Алиансът пази сигурността на нашите нации в продължение на 70 години. Силните връзки сред Европа и Северна Америка направиха НАТО най-силният съюз в историята. Фактът, че скоро ще приемем Северна Македония като 30-ия член, демонстрира, че НАТО е сполучлив съюз. Последователното уголемение сподели, че даже след 70 години НАТО провокира интерес и е позитивна мощ за резистентен интернационален ред”, сподели генералният секретар.

В същото време обаче обстановката с отцепването на Косово и до момента се сочи като образец за външна интервенция, която легитимира присъединението на Крим към Русия, което също така стана безкръвно и вследствие на либерален референдум, който изрично сподели желанието на локалното население да се причисли към Русия, разясняват анализатори.

В изявлението Столтенберг приказва за " внезапното повишаване на вложенията " в стопанската система на Черна гора, която се причисли към НАТО, и на Македония, която се стреми към Алианса. Столтенберг също удостовери позицията на Aлианса, че бомбардировките на Югославия през 1999 година са законни и не са ориентирани против народа на страната. Той също по този начин уточни, че смята, че стабилността в Косово е един от целите на военния блок.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР