Историята по българските земи от каменната епоха до края на

...
Историята по българските земи от каменната епоха до края на
Коментари Харесай

Исторически парк привлича туристи край варненското село Неофит Рилски

Историята по българските земи от каменната ера до края на 14 век показват основателите на туристическата дестинация " Исторически парк " край варненското село Неофит Рилски. Първият стадий от огромния план на стойност 50 милиона лв., би трябвало да бъде приключен до края на май месец.

Неофит Рилски, Ветрино

Повече от 5 години подготовка, година и половина усърдна строителна активност и атракцията Исторически парк към този момент впечатлява преминаващите край варненското село Неофит Рилски. Посреща ги 13 метрова статуя на тракиец, който стреля в небето, опълчвайки се на боговете. На втори проект остават няколко здания, които ще бъдат приключени до края на май, дава обещание доцент Николай Нинов един от основателите на плана.

доцент Николай Нинов, основател на плана " Исторически парк ": Входната цитадела, която е на база на видинската цитадела - последната българска цитадела, паднала под турско иго, тя ще е изцяло приключена. След нея минаваме през Халколит и Неолит. Имаме 8 къщи от халколитна и неолитна ера, по-късно имаме тракийска ера - храм на Кибела, замък и три гробници. Правим тази мраморна, безусловно достоверна, тежка, същинска врата, която никой до момента не е правил.
За да дават отговор на актуалните условия за сигурност множеството здания имат структури от стоманобетон, които обаче обличат с подобаващи материали, с цел да наподобяват достоверно. Колоните и вратите на тракийския замък да вземем за пример са от мрамор, доставен от Гърция и обработен от най-хубавите експерти в сферата. Със същото внимание към детайла се работи и на останалите места в парка.
доцент Николай Нинов, основател на плана " Исторически парк ": Според мен тук човек би видял замък възобновен и ще е доста по-ценно да отиде в Плиска или Преслав да стъпи по истинските камъни, където са вървели нашите царе.
Актьори в достоверно облекло ще вкарват в бита на прабългари и славяни, а в сувенирния магазин ще могат да се намерят както реплики на скъпи находки от разнообразни столетия, по този начин и историческа литература, комикси, творби на изкуството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР