Историята отреди така, че Никола Вапцаров да бъде разстрелван многократно.

...
Историята отреди така, че Никола Вапцаров да бъде разстрелван многократно.
Коментари Харесай

Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 81 години от разстрела на Никола Вапцаров

„ Историята отреди по този начин, че Никола Вапцаров да бъде разстрелван неведнъж. Не с патрони, а с думи. Политици с „ присвоена народна власт “ настояват, че за Вапцаров би трябвало да се приказва малко и страхливо, а не на всеослушание за мъдростта и вярата на думите му. Това е посягане върху личната ни памет и еднаквост. Тези хора кресливо отхвърлят предишното и настояват, че приказват от името на всички българи. В нашия политически живот да ругаеш предишното е цената на добре платена индулгенция за положително политическо бъдеще. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателното поклонение за 81-годишнината от разстрела на огромния български стихотворец Никола Вапцаров.
 
„ Каква беше виновността на Вапцаров и неговите приятели?! Идеалисти, повярвали в бъдещето на един по-красив и свободен свят, в който хората ще се равни, свят на вярата, свободата и достолепието “, уточни вицепрезидентът. Тя прикани 81 години по-късно думите на Вапцаров да се препрочитат, тъй като в тях е мъдростта освен на предишното, а и на настоящето време. „ Трябва да четем Вапцаров през днешния ден, когато живеем в свят, раздиран от спорове и ненавист, когато на няколко стотин километра от нас бушува с нищо неоправдана война. Трябва да изкореним думи като война и ненавист и да върнем думите мир и правдивост “, акцентира Йотова.
 
Вицепрезидентът уточни, че Вапцаров е стихотворец от международна големина, превеждан на над 90 езика, почетен с премия за международен мир. „ Няма по какъв начин да разстреляш лирика, в която има толкоз доста религия в хората – най-голямото благосъстояние на планетата, религия във безконечни полезности като независимост, правдивост, тъждество, религия в това, че някой ще съобщи тези думи на „ бъдещите хора “, посочи Илияна Йотова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР