„Историята никога не е пряк учител и никога не се

...
„Историята никога не е пряк учител и никога не се
Коментари Харесай

Историк: С независимостта идва и голямата отговорност

„ Историята в никакъв случай не е директен преподавател и в никакъв случай не се повтаря съответно. Политиците през днешния ден могат да се поучат от това сполучливо комбиниране на дипломация и отговорност, плюс държавническа настойчивост”. Това съобщи във връзка Деня на Независимостта историкът проф. Петко Петков.

„ Тези качества на тогавашното държавно управление и на княза, както и прибраните лакти на партиите, които са поръчител за триумфа и на Съединението, и на връщането на Южна Добруджа, са трайната формула за всеки подобен триумф”, добави той.

По думите му става въпрос за отхвърлянето на клаузи от Берлинския контракт, които постановяват официална взаимозависимост на Княжество България от Османската империя. „ От това следват куп отговорности и унизителни обременености на нашата страна, която от дълго време ги е пренебрегнала и се държи като самостоятелна “, изясни проф. Петков.

„ Тогава независимостта на една страна по отношение на другите се мери с икономическа и с военна мощност. На 23 септември 1908 година България нито е по-икономически мощна, нито по-дипломатически значима, като се изключи че може да подписва директни контракти. В това е огромната отговорност. Този, който самичък си гради ориста, носи отговорност за взетите решения. След 2-3 години обаче управлението на страната, трансформирало Конституцията, с цел да може да подписва секрети контракти, подписва няколко, от които държавният интерес не е добре предпазен “, акцентира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР