Историята ни е дала много мистерии, доста от които, благодарение

...
Историята ни е дала много мистерии, доста от които, благодарение
Коментари Харесай

СЕДЕМ от най-големите мистерии, за които до ден днешен никой не може да даде обяснение

Историята ни е дала доста мистерии, много от които, с помощта на актуалните технологии и равнището на познания, са сполучливо разплетени. Но има и артефакти, които и до през днешния ден си остават научна мистерия. Решихме да ви разкажем за някои загадъчни предмети, които дълго откриването си към момента провокират доста въпроси. И до момента актуалната просвета не е съумяла да им отговори.

Пирамида в Антарктида

 пирамида в Антарктида

Мистериозната пирамида е била открита в Антарктида, с помощта на Гугъл Earth. За първи път за пирамидите на Южния полюс на Земята се заговаря, откакто една от тях е открита от откривателите на Британската антарктическа експедиция от 1910-1913-те години. Оттогава учените по целия свят спорят, дали това е: планина с идеална форма или следи от антична цивилизация. В последна сметка, съгласно учените, преди към 100 милиона години Антарктида е била покрита с гори, сходни на тропическите.

Дискът от Фестос

 дискът от Фестос

По време на разкопките на двореца на критския град Фестос през 1908 година в специфичен тайник открит диск и това изобретение незабавно заинтригува учени от разнообразни страни. Това е първият в историята на човечеството непокътнат издялан текст. Уникалната книжовност на диска е изцяло друга от тази, която е съществувала в Крит през 1600 година

преди новата епоха, когато съгласно учените дискът е изработен. Споровете на откривателите са безкрайни: някои считат, че артефактът е донесен на острова извън, а други - че е основан там. Трети пък виждат в него код, а четвърти са сигурни, че това не е език. Учените към момента въодушевено работят по тайнствения диск, наричайки го най-забележителният и мистериозен монумент на античното Средиземноморие.

Криптограмите на Бейл

За тези криптограми се загатва за първи път през 1865 година. Именно тогава се появила информацията за богатство на стойност Щатски долар 30 милиона (по актуалните стандарти), което било заровено от миньори, водени от Томас Джеферсън Бейл. Местоположението му е криптирано в три известия, които станали известни с помощта на листовка от неизвестен създател. В нея се споделя изцяло правдоподобна история за появяването на тези числа. Древна небивалица или действителни координати - разногласието за това продължава и до в този момент. Въпреки това, ключът към момента не е открит нито от известни специалисти, нито от елементарни иманяри. Между другото, вие също можете да си опитате шанса в дешифрирането - в мрежата са разполагаем и трите листа с кода. А истинската брошура към момента се пази в Библиотеката на Конгреса.

Римските додекаедри

 римски додекаедри

Тези дребни движимости с размери от 4 до 11 cm са датирани нормално към II-III век преди новата епоха. Те наподобяват сходно - 12 плоски петоъгълни стени и дупки, които могат да се разграничават в диаметър. Около стотина сходни додекаедри, направени от бронз, камък, желязо и даже злато са открити от археолози в доста страни, само че най-много в историческата територия на Римската империя. С всяко ново изобретение пораждат и разнообразни хипотези, какво могат да съставляват те. Предположенията са разнородни: зарове, свещници, устройство за гадаене, украшения, принадлежности за калибриране на тръбите за вода и даже образец за плетене на ръкавици за друг размер пръсти. Най-интересното е, че старателните римляни в ръкописите си не загатват за тези предмети.

Картата на Пири Рейс

 картата на Пири Рейс

Как може на карта на света, основана през 1513 година, за участва Антарктида, която е публично открита едвам през 1820 година? Този неочакван факт и изключителната за времето си акуратност на въпросната карта изтезава учените в продължение на десетилетия. След изследване на артефакта един от учените даже декларира, че единственият метод да се сътвори карта с такава акуратност е въздушна снимка. Не е известно какви мистериозни източници е употребявал основателят на картата - известният турски адмирал Пири Рейс. Той в архивите си показва, че е събирал и копирал данните от огромен брой други карти, в това число антични. Но това не трансформира обстоятелството: Картата на Адмирал Рейс сочи очертанията на Антарктида без лед. Такава, каквато тя може да е била единствено доста преди нашата епоха.

Дискът Сабу

 дискът Сабу

Намереният от археолози в Египет диск още от деня на откриването си през 1936 година води до куп догатки, които провокират още повече проблеми. За какво може да се е употребила тази 70-см каменна " плоча ", основана към 3000 преди новата епоха? Ако това е паница, то тя е извънредно неуместна. Колелото се е появило хилядолетие и половина по-късно. Дискът наподобява на парче от актуалните устройства за химичните процеси, само че къде тогава са следите от разяждане? Вентилатор или част от генератор е изключено, заради тогавашното равнище на развиване на технологиите, въпреки че в действителност наподобява. С една дума, към момента няма действителна версия.

Линиите на платото Наска

 платото Наска

Гигантските изображения на платото Наска в Перу са открити при започване на ХХ век от аероплан, макар че през XVI век източниците към този момент загатват великите пътища на инките, означени със знаци в пясъка. Около 30 загадъчни рисунки по повърхността на земята, ясно забележими до момента, с помощта на климата в полу-пустинята. Кой, по кое време, за какво и по какъв начин ги е основал - остава същинска тайнственост. Единственото нещо, за което учените са съгласни, е че те са били там доста преди в долината да дойдат инките.

Гущер от 188 метра, 50-метрово колибри са единствено част от съществуващите загадъчни знаци в близост - всеки един от тях е образуван от една непрекъсната линия. Мистериозните знаци могат да бъдат видени от птичи взор или да се потърсят в Гугъл Earth на координати 14 ° 41'18.0 " S 75 ° 07'22.0 " W.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР