Историята на Юнашкия салон е обвързана със спорта от построяването

...
Историята на Юнашкия салон е обвързана със спорта от построяването
Коментари Харесай

Има ли още юнаци

Историята на Юнашкия салон е обвързана със спорта от построяването му, само че над век по-късно той би трябвало да открие ново предопределение.

© Цветелина Белутова Възможно ли е постройка да изпадне в екзистенциална рецесия? Да. Вижте Юнашкия салон във Варна - жълта чаровна постройка с възрожденски линии по фасадата, която се намира против втората по величина катедрала в България, " Успение Богородично ".

Както от община Варна разясниха за " Капитал " - постройката е " емблематична " за града. Някога тя е била дом на спорта - провеждали са се тренировки и надпревари по фехтовка, бокс, волейбол, била е първата постройка на Юнашката организация въобще в страната. През годините зданието влиза в разнообразни функции, като минава през опустошение по време на войните, технопартитата през 90-те години, неразбория със собствеността при започване на XXI в., до дом на общинска дирекция.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Добрата вест е, че през 2015 година тя е ремонтирана посредством финансиране по самодейността JESSICA със съдействието на Регионалния фонд за градско развиване и това дава късмет за нов живот на салона със славно минало. Объркващото обаче е, че постройката към този момент не може да се употребява за спорт - прекомерно дребна е, непригодна е за актуалните стандарти за тренировки и по този начин попада на кръстопът. С малко повече въображение и разпоредителност общината - собственик на Юнашкия салон, може да разсъни духа на мястото и да му откри нова потребна цел.

Волейбол, опери и депозиране на жито

" Това е първият гимнастически салон и самото Юнашко придвижване е било първото непринудено събиране на хора с фокус спорт ", изяснява Алис Магърдичян, ръководещ шеф на Регионалния фонд за градско развиване.

Според книгата на Петър Гечев " Юнашкият салон 1910 - 2015 " организация " Юнак " е първата социална патриотична организация, като началото ѝ е сложено още от края на XIX в. В основата ѝ стои спортът и физическото образование като полезност, само че също така тя е имала за цел да възпитава младежта. Постепенно тя се снабдява с редица парцели. Сградата на Юнашкия салон във Варна е издигната през 1910 година по план на арх. Манол Йорданов. Тя е била и първото здание в цяла България, издигнато особено за задачите на придвижването. Отпуснат е общински терен за гимнастическия салон на организацията, а строителите работят безплатно, за идея.
Любопитен факт е, че през 1915 година става една от дребното публични здания в морската столица, които са електрифицирани. Фасадата ѝ носи лъх на възрожденски дух, без да припомня прекалено много на отминалите времена. В образа ѝ доминира стилът сецесион. По нея има неповторими дървени детайли и колони.
Салонът приютява спортисти от всевъзможни сфери още през 20-те години на предишния век: спортна и художествена гимнастика, фехтовка, бокс, волейбол, баскетбол и така нататък По спомените на треньори от това време, представени от Гечев, през студените варненски зими една огромна тенекиена печка е спасявала трениращите в залата младежи.

Спортът обаче надалеч не е бил единствената функционалност на постройката. Гости са били италиански оперни артисти, като тук се е провело първото оперно зрелище във Варна. През 1912 година точно в салона е премиерния концерт на първия български симфоничен оркестър. Покрай войните при започване на XX в. постройката е претърпявала редица вреди, пожари, бойци са я окупирали, а в един миг е преустроявана, с цел да стане склад за жито.

През 1982 година постройката е оповестена за монумент на културата и архитектурата.

Чий е този парцел

Славното минало обаче се сблъсква с един основен проблем за доста сходни здания през десетилетията - собствеността. Прехвърляна от една институция или ведомство в друга, тя последователно губи функционалността и се разрушава от ден на ден и повече. С идването на комунизма множеството от постройките на " Юнак " са национализирани. От 1965 година по данни на община Варна постройката е държавна благосъстоятелност. Българският съюз за физкултура и спорт го ръководи от 1946 година (от дирекция " Общинска благосъстоятелност, стопанска система и икономически действия " прецизираха, че информация за собствеността и използването на Юнашкия салон за интервала от 1930 до 1946 година няма).

От книгата на Петър Гечев излиза наяве, че през годините, в които Юнашкият салон е държавна благосъстоятелност, са се носели клюки, че постройката може да се прероди в нещо напълно друго - хотел, банка и така нататък Поколенията спортисти обаче не са разрешили това да се случи.

През 1995 година постройката става общинска, като тогава в нея се обитават клубове и администрацията на сдружението " ЖСК-Спартак " (Варна). Само четири години по-късно с кореспонденция на тогавашния регионален шеф Добрин Митев постройката минава при Комитет за младежта, физическото образование и спорта, а след това през 2000 година е вписана в активите на " Национална спортна база " ЕАД. Те се оказват неприятни стопани, постройката не се употребява и стартира да се разрушава.

Докато Симеон Сакскобургготски е министър-председател, парцелът минава в ръководството на Варненската районна дирекция на Българския състезателен тотализатор. Тогава кмет е Кирил Йорданов. Местната власт научава от Държавен вестник, че постройката към този момент не е нейна, напомня Гечев. Йорданов стартира борба и упорства да се анулира постановлението, с което салонът е актуван като държавна благосъстоятелност. Чак на 27 ноември 2014 година, по време на втория кабинет на Бойко Борисов, новият варненски кмет Портних получава алегорично ключа за Юнашкия салон от районния министър Лиляна Павлова и спортния министър Красен Кралев. Оттук стартира и новата глава в историята на салона.

Глътка нов живот 104 мероприятия са извършени през 2017 година
8136 гости
6315 лева е приходът от събития
284 мероприятия са извършени през 2018 година
17 148 души са ги посетили
13 704 лева са генерирали 50-те платени мероприятия
По това време към този момент има план за реставрация на постройката на архитектите Константин Пеев и Мария и Пламен Аврониеви.

През 2015 година община Варна подписва контракт за заем с Регионалния фонд за градско развиване и Societe Generale Експресбанк посредством самодейност JESSICA, с цел да ремонтира и преоборудва салона. Специално за реконструкцията няма оповестена съответна социална поръчка. Община Варна е сключила рамково съглашение за обособени типове строителства и в границите на периода на това съглашение разпорежда строителство на реализатори. В случая това е ДЗЗД " АБ Варна ", в което влизат сдруженията АБ и " АБ Инвест НН ".

Ремонтът коства 1.68 млн. лева с Данък добавена стойност и се извършва от април до декември 2015 година Вътрешността е напълно актуализирана, а фасадата - непокътната. Спортната общественост във Варна, както през целия живот на постройката, е следяла ремонта деликатно и с огромно предпочитание, споделят от Регионалния фонд за градско развиване. Но след него се е стигнало до проблем.

Минало - добре, а настояще?

" След финала на плана постройката ще бъде превърната в дом на спортната общност и популярност, както е замислена при построяването ", сподели при началото на ремонта кметът Иван Портних. Какво обаче значи това и до момента не е ясно. В момента главен клиент на Юнашкия салон си остава стопанинът й - общината. На втория етаж да вземем за пример в няколко стаи се е настанала спортната администрация на общината, а понякога се организират съвещания на общинския съвет. Има и събития за професионално насочване, провели са се няколко изложения, концерти, надпревари по тенис на маса, шах и съвременни танци. " Предимства за прилагане на средата имат всички дирекции в община Варна. С най-вече мероприятия са дирекция " Спорт ", " Младежки действия ", " Образование ", " Здравеопазване ", " Култура " и " Туризъм ", разясниха от община Варна за " Капитал ".

" Колкото и кокетно да е ремонтирана тази постройка и да е на съвършеното място от комерсиална позиция, в действителност е едва експлоатирана ", споделя Алис Магърдичян. Показателно за едва потребления капацитет на постройката е фактът, че даже кафето в нея още не е изцяло създадено макар чудесната му локация. Както заключава Магърдичян: " Никой не може да планува дали един обект ще стане известен. " Но най-хубавият индикатор за това дали нещо се ръководи добре е частният интерес към него. Такъв сега липсва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР