Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни

...
Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни
Коментари Харесай

Долните кръчми - пътеводителят на българския алкохолен турист

Историята на всяка велика галактическа цивилизация минава през три разнообразни и ясно обрисувани интервала: оцеляване; ученолюбивост и изисканост, известни като интервалите " Как? ", " Защо? " и " Къде ". Например първият интервал би могъл да се характеризира с въпроса " Как да се нахраним? ", вторият с въпроса " Защо се храним ", а третият с въпроса " Къде ще обядваме? ". Това написа английският публицист Дъглас Адамс в световноизвестния си разказ " Пътеводител на галактическия стопаджия ". Доколкото романът, по-точно първият от поредицата, излиза през 1979 година, а даже за великите цивилизации са присъщи обилни местни особености, може да се добави, че съществува и четвърти интервал: " Къде да пийнем, само че да има и ядене? " Отговор на този въпрос дава пътеводителят на българския алкохолен екскурзиант - интернет страницата www.dolna.bg.

Картата на долни кръчми най-много в София, само че и отвън столицата, предлага на феновете на пийването, които в това време са загрижени за благосъстоянието на своите кореми, уютни местенца с колоритна атмосфера. Един все по-изчезващ тип на фона на комерсиализацията на заведенията. И едно завръщане в близкото минало, когато градските пейзажи бяха обилно осеяни с сходни местоположения и човек не се нуждаеше от упътвания, с цел да ги открие.

 Мартин Бакърджиев
© Юлия Лазарова

Мартин Бакърджиев

Но в тази ситуация първото усещане лъже и " долна механа " се явява по-широко разбиране, в сравнение с звучи. Мартин Бакърджиев, който дружно с Катерина Васева стои зад уеб страницата, държи да подчертае, че водещото при избора на местата е неповторимата атмосфера. " Знам, че някои притежатели на пръв взор евентуално биха се обидили от термина " долна ", тъй като той има отрицателна конотация. Но в случай че влязат в уеб страницата, ще видят, че всички дестинации са отразени с доста обич ", споделя той пред " Дневник ".

Началото на самодейността идва в интервал, когато Мартин и Катерина са си взели отмора от работа. Той се занимава с графичен дизайн, визуализация и анимация, а тя е уеб разработчик (Web Developer). " Двамата запълвахме времето си с всевъзможен вид планове, които нямаха за цел да стават сполучливи. Просто искахме да вършим нещо, които ни харесва ", изяснява Мартин. Под техните ръце се появяват компютърни аналогови игри, уеб приложения, комикси и уеб сайтът за долни кръчми. " Жаждата ни за алкохолен туризъм беше задоволително огромна, с цел да се захванем с сходно нещо ", отбелязва той.

 Sterling Club 2
© Юлия Лазарова

Sterling Club 2

За Мартин това са единствените места, в които може в действителност да се отпусне, в случай че желае да излезе с другари, с цел да хапне и пийне. " В изисканите заведения за хранене стоиш със сковани ръце, някой ти долива вино и не можеш да се почувстваш спокоен ", отбелязва той. Мартин е на 33 години и неговата обич към " долните кръчми " датира от времето, в което е бил студент. " Тогава където и да отидех, множеството места бяха такива. Така че това е някакъв стандарт, който за хората от моето потомство и поколенията преди мене е нещо обикновено. Сега тези места стартират едно по едно да затварят. Затова още повече получават някаква полезност ", споделя той.

Едно от обичаните места на Мартин е относително известно. Това е " При Дедо Мацо " в Княжево. По негови думи мястото се отличава със сезонната кухня. Според него кръчмите в картата са подобаваща територия за кулинарни опити. Това той споделя, до момента в който седи в " Мистър Ули " на улица " Искър " и набучва на вилицата си пелмен с пармезан и сметана. Менюто на заведението се състои от съветски ястия, а по стените са закачени както картини и икони, по този начин и фотоси на съветския президент Владимир Путин. " Менюто тук се състои от 7 ръчно изписани листа хартия. Половината от нещата са ми изцяло непознати. На тези места можеш да откриеш гозби, които в никакъв случай не си чувал ", акцентира той.


© Юлия Лазарова

" Мистър Ули "

На собствен ред " Гаража " се намира в... същински гараж на дребна успоредна директна на улица " Цар Иван Асен II ". В дребното пространство са поместени четири пластмасови маси. Въпреки че менюто дава отговор на пропорциите на пространството, Мартин не крие благосклонностите си към телешките и свинските кюфтета. Sterling Club 2 на улица " Искър " пък предлага скромни мезета, само че впечатлява с интериора си. Всяка стая е декорирана по друг метод, а част от детайлите са остарели книги и ютии, телефон, противогаз, кукли. Обзавеждането на " Шарлота " в " Зона Б-5 " не е кой знае какво, само че кухнята е напълно покрай това, което някоя баба би сготвила на внуците си в най-хубавия смисъл на това определение.

Друго, с което се отличават заведенията, са колоритните имена: " Водолаза ", " Грифона ", " Контесата ", " Делфинчето "... Е, в действителност някои от тях се леко плашещи и не всеки би бил задоволително самоуверен, с цел да посети " Хепатита " в жк " Люлин ". Затова пък слоганът на " Бай Миле " (срещу Централния софийски затвор) e безпределно обаятелен и прям: " По-добре тук, в сравнение с насреща ".

 Sterling Club 2
© Юлия Лазарова

Sterling Club 2

" Долна " е некомерсиален план. Интернет страницата се радва на огромна посещаемост, само че Мартин твърди, че всевъзможен опит тя да стане източник на средства би развалил нейната " апокрифност ". Още когато тя се появява на бял свят, в нея са включени 50 кръчми, а с помощта на предложенията на посетителите на уеб страницата сега " на изчакване " са още 100. Тъй като изискването е местата, които се прибавят в картата, да бъдат персонално посетени от Мартин или Катерина обаче, това е муден развой. " Задачата не е по никакъв начин лесна, тъй като би трябвало да отида и да се напия в 100 кръчми ", въздъхва Мартин.

" Един от критериите, по които оценяваме дестинациите, е какъв брой благополучен е кръчмарят. Но би трябвало да призная, че и някой път срещаш доста видни пияници, които единствено за 30 минути могат да се сразят с лафове ", споделя Мартин. " Но в случай че ходите в Троян, наложително се отбийте при Майстора. Този човек незабавно ти сяда на масата, влиза ти в персоналното пространство и стартира да ти приказва всевъзможни неща. А в случай че си с приятелката си, евентуално ще стартира да я смъква, макар че евентуално е на 70 години. Но не можеш да му се разсърдиш. Той е такава душица и подобен темперамент – като ходеща икона, че му прощаваш всичко ", продължава той.

" Мисля да направя един шампионат с плейофи. Да забележим кой ще е най-големият " бай " на кръчмите. Със сигурност дуелите ще са доста оспорвани ", усмихва се Мартин. Той признава, че постоянно го молят да опише някои пикантни истории от премеждията му на " екскурзиант ". Но той е безапелационен, че визитата на долна механа е дълъг развой, тъй като не отиваш да се наядеш, а да се отпуснеш. " Това може да продължи 2-3 часа, а чашите да се повторят и потретят. Много постоянно таман тогава се случват най-интересните обстановки, за които по-късно нямаш изключително свежи мемоари. Затова за някои неща споделяме: каквото е било в долна, си остава в долна ", приключва той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР