Историята на Винарска изба РУПЕЛ е естествено продължение на занаята

...
Историята на Винарска изба РУПЕЛ е естествено продължение на занаята
Коментари Харесай

Качествените и чисти вина наложиха „РУПЕЛ“ като предпочитана марка на пазара!

„ Историята на Винарска маза РУПЕЛ е естествено продължение на занаята на предците ни, заместничество на любовта към земята и виното “, споделят притежателите от РУПЕЛ
На въпроса „ Как започнахте това начинание? “, притежателят и управител на Винарска маза РУПЕЛ , Павел Граматиков дава отговор по този начин: 
„ Всичко стартира от там, че аз съм роден и израснал в Долината на Струма, извънредно удобен регион за развъждане на лозя. Освен, че на съвсем всеки хълм в родното ми село Палат моят дядо гледаше лозе, само че и самата ни къща за живеене беше конструирана като самобитна винарна. Живеехме на втория етаж, а на приземния приемахме и мачкахме грозде с дървени линове, правехме вино. В това гладно село Палат всички пиеха вино, и през деня и нощем, пиеха и мъжете, и дамите и децата, дядо ми търгуваше с вино на македонския пазар в Берово и Пехчево. Транспортираше го в кръбли /стар дървен съд за предпазване на вино/, натоварени на мулета. Спомените ми от детските и юношеските години се свързват най-много с развъждането на грозде и превръщането му във вино. Цялата ни фамилия участваше в този развой. Естествено структурата на лозето беше чашковидна, обикаляхме около всяка „ гижа “ и се грижехме за нея като за живо създание. Така е и до през днешния ден, единствено че в по-големи мащаби.

 В своята зрелост взех решение, че ще засадя нови лозя, защото регионът е в действителност плодороден, а производството на грозде и вино е благородно. “
През 2004 година в масивите на РУПЕЛ се засаждат първите сортове грозде, като с приоритет са алените, защото особеностите на тероара в Долината на Струма, а точно спецификата на „ Югозапада “ дефинират този факт. Климатът там е образуван под мощното въздействие на беломорските течения, преминаващи през Рупелското дефиле, а почвите са канелено-горски, изветрени, песъкливи с смес на глина, получени под въздействие на вулканична активност и остатъци от дъно на езеро. В РУПЕЛ всичко стартира с „ Мелнишката лоза “ най-общо казано, като из сред другите и модификации изборът е Мелник 55 – български вид, присъщ за региона.



До 2007 година се основава една палитра на лозето от френски и италиански сортове като Мерло, Марселан, Каберне Совиньон, Небиоло и Санджовезе. Това е тяхната наклонност - да се съчетава обичайното с новото. Към днешна дата масивът е към 300 дка и включва още сортовете Сандански Мискет, Мелнишки рубин, Вионие, Верментино и Пино ноар.


В началото, напъните на екипа са ориентирани към създаване и грижи за лозовия масив до равнище, почтено за сравняване с масиви от известни лозарски райони като Тоскана да вземем за пример. Успоредно с това се работи и по план за създаване на лична винарна с новаторско софтуерно съоръжение, която през 2015 година към този момент е реалност. Технолог на Винарска маза Рупел е Спиро Стоянов от гр. Петрич, който винифицира с голямо наслаждение локалния вид „ Мелник 55 ” и работи в тенденция натурално показване на това забавно вино, което постоянно може да те изненада с развиването си, даже и откакто към този момент е бутилирано. Не подценява и силата на непознатите сортове, които се оказаха много забавни на пазара и като купажи, и като едносортово направени виновност. Специално изследване на почвите, климата, годишното количество превалявания и температурните разлики водят до смелото решение на притежателите и агрономите да засадят грозде като Санджовезе, Марселан, Небиоло и други
Но навръх това се дължи и положителният усет на виновността им, тъй като са от сортове грозде, които се усещат като вкъщи си в землището на с. Долно Спанчево и с. Хърсово. 



Изглежда, че и пазарът ги приема извънредно удобно, тъй като „ Мелник 55 ” е един от шлагерите на избата, а купажите от непознатите сортове надминават упованията даже и на най-смелите сомелиери. В РУПЕЛ имат една философия и тя е доста елементарна. Изповядват три неща:
„ Чистота на сортове, непорочност на производството и непорочност на духа! “
Не е инцидентна дългогодишната работа върху създаване на лозовите масиви на първо време като постоянна структура, по-късно като филтриране на сортовете и постигане до оптимални добиви от реколтите. Преди да постъпи гроздето в избата, то е доведено до най-хубавото като суровина за произвеждане на качествено вино. При производството на грозде и вино се следва пътя на натуралното и биологичното, използва се органична тор за поддържане на лозите, а виното се прави със напълно леки добавки на сулфити, поради азотната апаратура, с която е оборудвана избата. 


За Павел Граматиков винопроизводството се оказва по едно и също време и страст, и работа, и идея. Ето какво споделя той по този мотив: 
„ Винаги когато идвам на лозето, първото нещо, което върша е да пристъпя към редовете, да вдишам аромата на почвата, да усещам топлината на слънцето и да се заредя с сила. Земята ми дава мощ. А когато човек е мощен, то и работата му спори. При нас работи цялата фамилия, и по-младите, и по-възрастните, изключително по гроздобер. И не на последно място винарството е и идея, в която аз имам вяра, че ще успеем, тъй като с изключение на всичко останало влагаме и любовта си. “


Специфичният усет и непорочност на виновността, изразяващ спецификата на района, постановиха „ РУПЕЛ “ като желана марка на пазара.
Високото качество на виновността им е в резултат на самостоятелния надзор на лозаро-винарските процеси, достигната цялостна зрялост на гроздето с помощта на климатични особености на района, ръчно набраното и селектирано още в лозето грозде, знанията и уменията на лозарите и винарите от екипа. 

В „ РУПЕЛ ” имат три серии виновност: 
Граматик - в нея виновността им отлежават във френски дъбови бъчви, което придава грациозност и многопластовост на виното и го облагородява.
Спанча - без контакт с дъб, това са свежи, плодови и жезнерадостни виновност. Младежки и непретенциозни, глътка наслада в забързаното ни всекидневие.
Русалии – бели виновност и розета, подобаващи за консумация когато и да е и на всяко място.



 Винарска маза „ РУПЕЛ “  - Мелник 2004 ЕООД


Адрес: с. Долно Спанчево, п.к. 2869, община Петрич
Телефони за връзка: +359 2 87 32 480 и моб. +359 887 612 578 
Имейл и уебсайт: [email protected] и www.rupel-wine.com
Магазини в гр. София: Винотека " Рупел ",  ул. " Софийско поле " 1-3 /Дървеница, моб.:+359 884 005 439
Работно време: понеделник-събота, 11:00-19:00 ч. 
Винотека " Рупел " 2, вход Женски пазар от страна на ул. " Екзарх Йосиф ", моб. +359 877 876 645
Работно време: понеделник-неделя, 10:00-18:30ч.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Харесайте ни във FB
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР