Историята на ураганите в САЩ посочва осем опустошаващи урагана от

...
Историята на ураганите в САЩ посочва осем опустошаващи урагана от
Коментари Харесай

Ураганът „Идалия“ връхлетя Флорида

Историята на ураганите в Съединени американски щати показва осем опустошаващи урагана от категория 3 от 2017 година насам. А „ Идалия “ е последният, който се причисли към листата на ужасяващите нещастия.

Ураганът „ Идалия “ връхлетя Флорида през вчерашния ден със скорост напразно от 200км/ч към 8 сутринта (местно време). Той стигна до вихър от категория 4 много бързо.

Ураганите от четвърта категория могат да провокират съществени повреди на неносещите стени и покривите, както и ерозия на плажовете. Възможно е наводнение, а електрозахранването може да бъде спряно със седмици.

Влошават ли се ураганите с времето?

Подобни урагани се образуват, когато гръмотевични стихии вкарват топъл въздух от повърхността. Повърхностните води на океана би трябвало да са най-малко 80 градуса, с цел да се случи това. Ураганът се ускорява, до момента в който всмуква цялата тази топла вода. Температурите на повърхността на някои места във Флорида са по-високи от 32 градуса по Целзий. Според откривателя на ураганите Брайън Макнолди водата на крайбрежието на Персийския залив във Флорида „ е неуместно топла “.

Фактът, че имаше синя суперлуна, също прави нещата интензивни, защото нейното гравитационно привличане може да докара до високи приливи. Има известия и за рискови температури на водата във Флорида през юли, което е неприятно за коралите.

Това също ни води до обстоятелството, че западното крайбрежие на Флорида няма дълбоки води. Студените води прорязват бурята и стопират образуването на урагани. Значителната дълбочина подсигурява, че водите няма да станат доста горещи, а това е невероятно за западното крайбрежие на Флорида.

Според ново изследване, оповестено в Nature Communications, учени са изследвали бързата интензификация (rapid intensification – RI) на тропическите циклони, следени по целия свят. RI поражда, когато тропическа стихия се ускори фрапантно за къс интервал от време, което слага провокации за вярното прогнозиране на времето.

Напоследък бързата интензификация се е нараснала в крайбрежните региони на Съединени американски щати, което съгласно откривателите изисква в допълнение внимание. Освен това, световните повърхностни температури са се нараснали със скорост от 0,18 °C на десетилетие от 1981 година насам, което е повече от два пъти повече от 1880 година, отбелязва изследването.

Изследователите на изследването проучиха трендовете на RI събития в международните океани през 1980–2020 година и откриха, че те се усилват доста по-бързо в офшорните зони, в сравнение с в откритите океани.

Има ли роля изменението на климата?

Изследователите на изследването означават, че резултатите от световното повишение на температурите на морската повърхнина и Тихоокеанското десетилетно съмнение – климатично събитие, което обгръща обширни региони на Тихия океан за интервали от 20 до 30 години – играят роля в бързото усилване на тропическите циклони.

Изследователите споделиха, че когато става въпрос за една стихия като „ Идалия “, е мъчно да се уточни изменението на климата като главен фактор за това. Но други проучвания демонстрират, че стоплянето на океаните води до RI, като по този метод усилва силата на ураганите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР