Историята на Цветан е като филмов сюжет. Негова е и

...
Историята на Цветан е като филмов сюжет. Негова е и
Коментари Харесай

Да режисираш живота си – от детство без родители до собствен бизнес

Историята на Цветан е като кино сюжет. Негова е и основната роля, и режисурата, а продуценти са Фондация „ Конкордия България “ и Български център за нестопанско право (БЦНП). При този звезден екип, щастливият край е неизбежен.

Пътят към една фантазия

Цветан е зарязан от родителите си като напълно дребен. Живее в SOS Детски селища, приключва междинното си обучение и се пробва да подреди живота си. Винаги е знаел, че желае да бъде коафьор, само че за задачата му е належащо образование, което той няма по какъв начин да заплати. Вместо да се лута в обаян кръг и да се оставя да бъде „ дундуркан “ от разнообразни институции, както самият той се показва, Цветан взема решение, че има потребност от нов град, нова конюнктура и нови хора. Идва в София и попада в „ Конкордия “, решен да употребява оптимално предоставената му опция:

„ Три месеца са извънредно доста време, с цел да си стъпиш на краката и да си намериш работа. Осигурени са ти дом, храна, средства. Какво друго ти би трябвало? Само да хванеш шанса и да действаш. Винаги съм вярвал, че не трябва да чакаш казуса, с цел да го решиш, а би трябвало да го предотвратиш.

В „ Конкордия “ получих това, от което се нуждаех – схващане, упътване, помощ, средства. Бях признателен и се пробвах да си намеря работа допустимо най-бързо, само че нямах концепция, че ще осъществен най-голямата ми фантазия. Една заран споделиха, че който желае може да се запише на фризьорски курс, обезпечен от тях. Като чух това и към този момент бях на вратата “, усмихва се Цветан.

„ Фондация „ Конкордия България “ поддържа деца, младежи и фамилии от уязвими групи. Основата ни цел е да ги върнем назад в обществото, децата – да се включат и задържат в просветителната система, младежите – да си намерят работа, с цел да са самостоятелни, фамилиите – да могат да се грижат за децата си. Освен другите стратегии, по които работим, имаме два обществени бизнеса. Единият е фризьорски салон, в който младежите, които се интересуват от тази специалност, само че нямат опция за образование и процедура, могат да бъдат подготвени от занаятчия – стилист. При задоволително съществено отношение се записват и на професионален курс, който е на разходи на организацията. След него имат опция да продължат практиката си още веднъж в салона. Създали сме тази стратегия с ясното схващане, че теорията е немислима без процедура, по тази причина предоставяме опция за преодоляване и на двете “, споделя Юлия Йорданова от „ Конкордия България “.

Цветан демонстрира най-голяма непримиримост, предпочитание и творчество от всички. Скоро след стажа си, той освен остава да работи в салона, само че и стартира да го управлява напълно самичък. Затова от „ Конкордия “ го изпращат на последващо образование - за мениджърски умения.

„ В рамките на програмата той получи поддръжка от нас, само че постави изключителни старания и даде доста от себе си. Когато се почувства подготвен да прави личен бизнес, ние оставихме създадения салон на него, а преместихме нашата стратегия в различен обект. Вече 3 години той работи самичък и е един от нашите най-успешни образци “, не крие насладата си Юлия.

Щастието е невероятно без благодарността

„ Благодарен съм извънредно доста на „ Конкордия “ за цялата помощ, както и за образованието за ръководство на личен бизнес. То е доста потребно, с цел да си квалифициран какво те чака и да пресметнеш доста добре всички разноски и опасности. Някои си мислят, че е елементарно – имаш салон, личен бизнес и парите валят, само че не е по този начин. Разходите са много, мъчно е, само че взех решение, че към този момент ставам на възраст и нямам време за губене. Не мисля, че животът ми е задължен. Вярвам, че с цел да получиш, би трябвало да дадеш, “ разкрива веруюто си Цветан.
Споделя, че го натъжават хора, на които им се дава късмет, а те не се възползват от него. Не подхождат съществено към учене и работа, а живеят ден за ден. Сблъсква се от време на време и с предубеждения, само че се пробва да не обръща внимание, а да си прави работата.

„ Когато нещо не те прави благополучен – рискувай. Не спри там, където те тъпчат, не си търси оправдания и не се оплаквай. Трябва да проявиш мощна воля и темперамент. Да надскочиш егото си и да признаеш грешките си. Трудно е, само че когато го минеш се чувстваш задоволен. Не е забавно да избираш лесния път. Това ме научиха в „ Конкордия “, това мога да съветвам и младежи като мен.

Обичам работата и салона си. Перфекционист съм и съм акуратен и към хората, и към детайлите. Като дребен не съм получавал доста внимание, само че пък в този момент го отстранявам с наслада на клиентите си. Удовлетворен и благополучен съм. Постигнах най-главното, само че не спирам да бленувам. Ако разполагам с огромна сума пари, няма да си купя дом, както доста хора допускат, а ще я вложа още веднъж в работа си. И оставам в България “, безапелационен е Цветан.

 Смелостта заслужава поддръжка

„ Това, което отличава съумелите младежи като Цветан е осъзнаването, че в случай че искаш да си добре, това зависи единствено и само от теб “, споделя Юлия.
Освен фризьорския салон, „ Конкордия “ развива още един обществен бизнес – ателие за свещи. Първоначално почнало като трудотерапия, през днешния ден то е място, в което младежите усвояват трудови умения и усъвършенстват своята умелост и дисциплинираност. Развиват дарба да поддържат връзка и да творят извънредно красиви свещи с неповторим дизайн и обезпечено качество.
Подобно на салона, ателието известно време се е управлявало от брат и сестра, които в процеса на работа, освен усвоили техниките за извайване на комплицирани форми и съчетаване на цветове, само че и преобразили себе си. Той се върнал в учебно заведение, убеден, че може да приключи образованието си. Тя била едно уплашено момиче, което не влизало в контакт с никого. Днес се усмихва, беседва с хората и още веднъж демонстрира любознание към света.

Успешните деца на „ Конкордия “ рискуват, пробват, дерзаят и неизбежно съумяват. Така е, тъй като и самата фондация е образец за тях. Преди няколко години „ Конкордия " взе участие в състезанието за обществено предприемачество на Българския център за нестопанско право и печели скъпа поддръжка. Програмата „ Предприемачество за нестопански организации “ се осъществя от 8 години и включва образования за развиване на стопанска активност от неправителствени организации, препоръки при подготовката на концепцията за пускане на активността, присъединяване в конкурс „ Най-добър бизнес проект на неправителствена организация “ и менторска поддръжка за наградените организации.

" Програмата за обществено предприемачество на БЦНП даде опция да погледнем с други очи на самодейността ни за трудотерапия – в ателието за свещи и във фризьорския салон. Видяхме, че с изключение на със обществена функционалност, тя може да е и бизнес насочена. Благодарни сме, че имахме шанса да участваме, както и нашата бизнес концепция да бъде оценена от журито “, споделя Юлия и пожелава на бъдещите участници „ да мечтаят самоуверено и да осъществят фантазиите си! "

Програмата „ Предприемачество за нестопански организации “ 2019/2020 е отворена за кандидатстване до 14 юли. Чрез нея можете да режисирате всичките си хрумвания, с цел да постигнете и най-дръзките си цели. Екипът е незабравим, достиженията му са вдъхновяващи, а поддръжката – незаменима. Нужна ви е единствено малко от смелостта на Цветан.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР