Историята на траките, култът им към виното и традициите, свързани

...
Историята на траките, култът им към виното и традициите, свързани
Коментари Харесай

Вината Kabile запечатват хилядолетното наследство на траките в бутилка

Историята на траките, култът им към виното и традициите, свързани с божествената напитка, са с дълбоки корени в района на античния тракийски град Кабиле край Ямбол.

През античността Кабиле е бил значим стопански и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, една от столиците на одриското царство, а през днешния ден посреща феновете на археологията и античността.

Изграден е край огромен паметен център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата споделя, че точно в античния град Кабиле бил основан щемпел с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттова.

Именно богатото завещание на траките и техните вярвания въодушевиха най-старата маза в Южна България „ Вила Ямбол “ да сътвори серията виновност Kabile. А ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите.


Серията се състои от Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира и три червени виновност: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и от чиста Сира.

„ По нашите места с изключение на, че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, те вършат от него напитка още от времето на каменно-медната ера, т.е. доста, доста рано спрямо останалия свят. Виното е една от свещените питиета на траките – по тази причина взехме решение да пресъздадем цялото това хилядолетно завещание и богатата история на нашия район в Kabile “, описа изпълнителният шеф на „ Вила Ямбол “ Красимир Аврамов.


Любопитна детайлност е, че марката е измежду най-награждаваните у нас и по света. Само за тази година има на 20 оценки от интернационалните надпревари. Според екипа на „ Вила Ямбол “, това не е инцидентно и се дължи точно на вдъхновението и покровителството на дълбоките обичаи в района.

Тази година Kabile завоюва седем оценки от влиятелния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия интернационален конкурс Mondial de Bruxelles премиите са четири.

На Los Angeles International Wine Awards виновността на най-старата маза в Южна България завоюваха общо осем наградата, а от International Wine Challenge 2019 серията донесе едно бронзово отличие.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР