Историята на сделката преминава през тази на американския гигант IBM:

...
Историята на сделката преминава през тази на американския гигант IBM:
Коментари Харесай

Американската Global Foundries придобива половината екип на "Смартком"

Историята на договорката минава през тази на американския колос IBM: " Смартком " стартира да работи в областта на проектирането на интегрални схеми за чипове през 2003 година, с главен клиент точно IBM. През 2015 година обаче звеното е закупено от Global Foundries и закупуването на екипа на " Смартком " в тази област наподобява като разумна стъпка

Българската софтуерна компания " Смартком ", която работи главно в областта на услуги и решения за телекомуникациите и наноелектрониката, се е разделила с един от екипите си. Става дума за Process Design Kit (PDK) отдела на компанията, който се занимава със основаването и тестването на характерни софтуерни принадлежности и модули, които автоматизират процесите на планиране на електронни интегрални схеми.

Купувач е американската компания Global Foundries, която е профилирана в производството на микропроцесори. Конкретният екип на " Смарком " работи върху схемите за произвеждане на 350 до 12-нанометрови чипове и включва 125 души. Това са към 50% от непрекъснатия състав на компанията в България.
За 2018 година българското сдружение има доходи от 19.4 млн. лева и облага от 2.65 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пред " Капитал " ръководителят на съвета на шефовете в " Смартком " Петър Статев разяснява, че договорката към момента не е приключена и се чака регулаторните въпроси да бъдат завършени през декември. Според Статев тогава ще може да бъде оповестена цената на договорката, която не поставя завършек на връзката сред двете компании.

От IBM към " Смартком "

" Смартком " стартира активността си в тази сфера през 2003 година, с главен клиент IBM. През 2015 година обаче точно Global Foundries купува бизнеса на IBM в областта на микроелектрониката. " Вследствие на това от 2015 година " Смартком " проработи с GF и екипът стартира да се усилва с растящи темпове, като понастоящем е основна част от процесите на планиране на интегрални схеми ", споделя Статев. " Качеството на работа на екипа, успеваемостта му и нуждата на Global Foundries да има по-добър вътрешен надзор върху евентуалните опасности доведоха до договорката. "

Според него PDK екипите стават все по-важни за развиването на микроелектрониката, тъй като се следят два съществени фактора: растяща трудност на интегралните схеми, съчетана с намаляващи размери.

Плановете на " Смартком " са компанията да продължи да се развива в други сфери в професионалните телекомуникации, като съгласно Статев компанията има планове по целия свят, които минават и през двете й дъщерни сдружения в Турция и Англия. " В последните няколко години се развива проектирането, производството и предлагането на систематични решения в областта на Интернет на нещата. Сделката обезпечава на " Смартком " разширени благоприятни условия за вложения в стратегическите посоки за развиване ", разяснява още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР