Историята на Плутон продължава да става все по-неясна. Преди време

...
Историята на Плутон продължава да става все по-неясна. Преди време
Коментари Харесай

Плутон може да се окаже гигантска комета

Историята на Плутон продължава да става все по-неясна. Преди време галактическият обект загуби статуса си на планета и беше комплициран в категорията планета-джудже. Някои учени обаче оспорват и това определение, а ново изследване насочва към концепцията, че Плутон в действителност може да е гигантска комета, оповестява онлайн изданието CNET и vesti.bg.

Проучването е дело на учени от Института " Саутуест " (SwRI), които са употребявали данни от " нови хоризонти " на НАСА и задачата " Розета " на Европейската галактическа организация (ЕКА), която кацна на кометата 67Р. Те са сравнили информацията с това, което се знае досега за Плутон.

" Разработихме космохимичен модел на " гигантската комета " на образуването на Плутон ", споделя Кристофър Глейн от института. Учените са разкрили, че един от най-големите богати на азот глетчери на повърхността на Плутон има подобен състав с откритото от " Розета " върху кометата.

Данните демонстрират още, че има подобие в количеството азот в глетчера с количеството, което би имало на Плутон, в случай че той е обект, който е образуван от милиард комети или обекти от Пояса на Кайпер. Учените са разгледали и различен модел, в който Плутон се е формирал от доста студени ледове. Той също сочи към концепцията, че към милиард антични комети са се събрали в едно и са основали Плутон.

Учените обаче нямат концепция по какъв начин се е случило това. За в този момент те нямат и директни доказателства, че Плутон е основан тъкмо по този метод. Такива би трябвало да се съберат занапред посредством по-детайлни изследвания на планетата-джудже, която може и да се окаже гигантска комета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР