Историята на „Осемте джуджета” и намесата на бивши и настоящи

...
Историята на „Осемте джуджета” и намесата на бивши и настоящи
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд пусна част 3 на „Осемте джуджета”: Един голям плик с евро за Еврото

Историята на „ Осемте джуджета” и намесата на някогашни и сегашни магистрати в спора в групата компании „ Изамет” продължава с още една скандална история, която завършва на паркинга на профилираната прокуратура (СП). Още един очевидец приказва от първо лице и повдига не съществени въпроси, а непосредствено сочи към фрапантни нарушавания на закона при предписание с парични средства, конфискувани и съхранявани от СП.

„ На вас някой давал ли ви е 500 хиляди евро в плик и то от прокуратурата. Предполагам не. И на мен не беше давал никой”, по този начин стартира разказът на главния очевидец в трета част на „ Осемте джуджета”, предприемачът Димитър Ламбовски. Освен предприемач, Ламбовски е бил и депутат в 39-то Народно заседание (2001-2005).

Описваната в част 3 история приказва за съществени нарушавания при разпореждането със забележителна сума в евро, върнати още веднъж - както при историята от част 2 със злато за над 4 милиона лв. - с автограф на прокурора от профилираната прокуратура Кирил Пейчинов. Основанието за връщане е предоставеният на прокуратурата чудноват документ „ контракт за отговорно пазене” на пари, който и двете страни по него - Явор Златанов и Димитър Ламбовски, в следствието на АКФ непосредствено отхвърлят да са сключвали. Отново, както в историята със златото, очевидецът декларира, че парите, върнати по документи персонално на него, са „ прибрани” от юристите, предложени от някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров - Еврото, още на паркинга на СП.

Парите, върнати от прокуратурата, са конфискуваните през 2019 година при претършуване 550 хиляди евро от банков сейф на брачната половинка на Илия Златанов - Юлия. Процесуално-следствените дейности са в границите на скоростно формираното от профилираната прокуратура наказателно произвеждане по сигнал на Илия Златанов, подаден след среща „ за помощ” в „ Осемте джуджета” за дългогодишния му фамилен и юридически спор (повече за това в Част 1 -

 )

Юридическият прочит на прокурорското разпореждане, с което се връщат парите, повдига доста съществени въпроси, които за жалост за следващ път остават без всевъзможен коментар от СП. „ Смятаме, че от до момента изнесеното в „ Осемте джуджета” има съображение за съществено вътрешно следствие на самата профилирана прокуратура най-малкото за това по какъв начин са се случили разпорежданията с материални доказателства на доста огромна стойност по това наказателно производство”, споделя юридическият съветник на кино лентата юрист Андрей Янкулов, който е и някогашен прокурор и заместник-министър на правораздаването.

По изнесеното до момента в „ Осемте джуджета” е формирана предварителна инспекция в Софийска градска прокуратура, по която има някакви дейности. От прокурора по тази инспекция бяха наложени, след декларациите на няколко интернационалните журналистически организации, ограничения по защита на Николай Стайков, проверяващ публицист от АКФ, към който имаше анонимни позвънявания на погребални тематики и вандалски дейности по отношение на жилището му на 18 -19 юни 2020 година

Видеото „ Осемте джуджета, част 3 “ можете да видите тук https://acf.bg/bg/chast-3-na-osemte-dzhudzheta-edin-golyam/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР