Историята на Моранди - виадуктът, който се срути на 14

...
Историята на Моранди - виадуктът, който се срути на 14
Коментари Харесай

Рухналият мост в Генуа има `близнак` в Либия

Историята на " Моранди " - виадуктът, който се срути на 14 август в Генуа, отнесе десетки коли и аргументи гибелта на повече от 30 души, е придружен с проблеми и даже с предизвестие, че структурата му е несигурна, отправено преди повече от две години, пишат италиански медии.
 Десетки починали при срутване на естакада край Генуа (снимки, видео)
Кръстеният на проектанта инж. Рикардо Моранди мост от автомагистрала А10, минаващ над река Полчевера и свързващ Генуа със Савона и Вентимиля, е издигнат сред 1963 и 1967 година от италианско сдружение. Открит е в наличието на петия президент на Италия Джузепе Сарагат (1898 - 1988).

Смятан за един от огромните авангардни планове на италианското инженерство, построяването му " гълтам " съвсем 3 милиарда и 800 милиона евро. Конструкцията има мост " близнак ", построен през 1972 година в Либия. Нарича се Wadi el Kuf Bridge и се намира на 20 км от град Ал Байда. Той е вторият най-голям мост в Африка.

Наричан до неотдавна с горделивост Бруклинският мост поради приликата с американското оборудване, " Моранди " е дълъг 1 182 метра. Извисява се на 45 метра и се поддържа от три стоманенобетонни колони, достигащи 90 метра височина.

Мостът е изграден от смесена структура: авансово заздравен и елементарен стоманобетон.

Че структурата е несигурна, предизвестява доцентът по стоманенобетонни структури от Университета в Генуа инж. Антонио Бренчич, а подозрения хвърля и фактът, че към този момент се наложи тя да бъде съществено подсилена. През 90-те години мостът е оборудван и със стоманени въжета.

Преди повече от две години - през юли 2016 година, доцентът дефинира моста като " неуспех на инженерството ". Той твърди, че мостът е " сбъркан " и че Моранди е " объркал сметките ". Според него италианският инженер е сбъркал в изчисленията си за деформациите във времето на структурата.

Рикардо Моранди проектира за първи път структура от този вид през 1957 година Печели конкурс във Венецуела и построява мост там през 1962 година 2 година след откриването си става случай.

" Моранди обърка сметките. Петролен транспортен съд се заклещи под най-ниската му част и резултатът бяха 5 жертви ", напомня Бренчич. Въпреки това Моранди прави други два моста близнаци – в Генуа (1964 г.) и моста в Либия (1971 г.).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР