Историята на Ла Вуаза, както я наричат, е тъмна. Бизнесът

...
Историята на Ла Вуаза, както я наричат, е тъмна. Бизнесът
Коментари Харесай

Зловещата Катерин Монвойзин – френската вещица, която организира сатанински ритуали и се опита да убие кралят

Историята на Ла Вуаза, както я назовават, е тъмна. Бизнесът ѝ, който стартира с гадаене ще се трансформира в нещо доста по – подло. Предлагаща токсини, аборти и любовни отвари тя ще извърши всяко едно предпочитание на обезверената си клиентела. Тези ѝ греховни дейности ще са повода и за нейният трагичен край.

Катерин Дешайе, позната по – добре като Ла Вуаза, е родена през 1640 година в Париж. Бедният живот и лимитираното й обучение я тикват към търсене на прехранване. Така младата госпожица ще стартира да предсказва бъдещето на всеки, който желае против джобни пари по парижките улици. За качествата си тя самата твърди, че ги наследява на 9 години, само че от кой и къде тя в никакъв случай не споделя.

Дребният й бизнес бързо процъфтява, поради сполучливите предсказания, които прави и скоро името Катерин ще се разчуе по кварталите. Все още при започване на сполучливото си бъдеще, тя се омъжва за Антоан Монвозойн, локален предприемач. Бизнесът му с пласиране на коприна и отвореният му магазин за бижута банкрутират бързо без какъвто и да е триумф. За това брачната половинка остава единствената, която би трябвало да се грижи за децата, брачна половинка и майка си.

Скоро нейните опити да стане видна гледачка ще се осъществен като се стичат от ден на ден хора, искащи да схванат какво вещае бъдещето за тях. Заплащането, което изкарва от това е обичайно, само че с цел да си обезпечи, че цялото й семейство ще яде вечер тя ще почне да предлага разнородни варианти, с цел да събере повече клиенти. За къс интервал гледачката минава здравно образование, което й дава правото да се назовава акушерка. Но израждането на бебета не се оказва толкоз печелившо, колкото абортът им. Предлагайки греховното решение на всяка обезверена жена, клиентелата на Монвойзин ще се утрои.

Насилственото унищожаване на плода на времето е строго наказуемо и Катерин работи скрито като се крие под фасадата си на акушерка. Мъртвите деца, които тя помята са постоянно в късният интервал на бремеността и техните тела са употребявани за подпалване на камината и останките, заравяни в градината. Дискретната и бърза работа на Ла Вуаза ще доближи ушите и на високо сложени благородници, които се обръщат към нея за помощ. По – заможните клиенти карат Катерин да дигне цената си за осъществяване на услугата и в следствие това се отразява добре на финансовата й обстановка. Бизнесът е толкоз сполучлив, че измамницата провежда мрежа от други лекари, които да правят абортите. Въпреки активността й, която за времето си е приета за грях от католическата черква, тя постоянно посещава неделните литургии там.

През 1665 година бележити свещеници ще издигнат качествата на Катерин да предсказва бъдещето. Поставена на разпит пред професори от университета Сорбона тя ще бъде заливана със всевъзможни въпроси, чиито верни отговори биха разкрили на журито дали нейните сили са същински. Убедителната шарлатанка твърди, че нейните качества са подарък от самият Бог и той я направлява да оказва помощ на обърканите да разкрият пътя си. С тези си думи е освободена и й е разрешено да продължи да практикува услугите си.

Започва да печели доста пари от богатите си клиенти и ще си разреши обилен живот. Ъгълът на къщата си, в който разчита бъдещето ще бъде трансфорат в митично кътче и атмосферата приключва със закупуването на изящна пурпурно алена одежда украсена с избродирани орли със златен конец. Естетическият тип на Ла Вуаза й печели доверието на голяма група хора.

До 1870 година гадателката е засипана от френски аристократи и печели добре. Макар и родена в мизерия тя добре се смесва с буржоазията и провежда обилни празненства за новите си богати другари. Обичана и от мъжете, поради хубостта си тя ще си завоюва и доста любовници.

Докато работи сполучливата бизнесменка ще се сблъска със своя съперница в гадателските услуги. Мари Бос, за разлика от конкуренцията си, предлага нещо ново и изкушително – отрова. Допълнително славата й я прави позната като магьосница. Заклетото съревнование сред двете подтиква Монвойзин да почне да се занимава с черна магия. Овладяла тъмното изкуство тя ще сътвори вълшебен амулети, любовни отвари и разнообразни типове токсини. Гледачката вижда, че нейните клиенти идват по три аргументи – да накарат някой да се влюби в тях, да причинят гибелта на член на фамилията си и да отровят съпрузите си поради някой различен мъж.

Независимо от казуса Катерин намира решението, без значение какъв брой ниско би трябвало да падне в тъмнината. Първоначално единствено с гадаене на бъдещето тя няма право да трансформира ориста, а просто да я заяви на клиента, само че с новите си качества тя се грижи да сбъдне всяка съкровена фантазия на гостите си. За да си спести хорският яд при положение, че нейните клиенти не получат мечтаният резултат тя предизвестява всеки, че в случай че Бог благоволи то тогава и най – съкровената мисъл се сбъдва. 

 Messenoire

Допълнително кара хората сами да извършват заръчани от нея задания, с цел да отбегне директно отговорност. Тя кара своите клиентки или да посетят храмът на светец или да си закупят от нейните вълшебен предмети, само че съществува и трета опция, най – подлата и развратна от всички тях. Скришом Катерин изнася свои лични черни литургии в подземните парижки катакомби покрай дома си. С помощта на духовник, който наема за задачата води всяка желаеща да взе участие до злокобен олтар. На него дамата е инструктирана да легне гола и на стомахът ѝ се слага чаша. Над участничката свещеникът държи бебе, което се пронизва с нож и кръвта му се излива в съдът, до момента в който всички присъстващи се молят на Сатаната. Не се знае дали децата към този момент са мъртви или още живи по време на тези ритуали, само че поради акушерската си специалност и абортните услуги Ла Вуаза има разполагаем куп пеленачета за извратените си опити.

Услугите на дамата се трансформират от почтени предсказания до жертвоприношение на бебета и токсини, способни да убият всеки. Към нея ще се обърне и придворната Мадам де Монтеспан, която желае да плени сърцето на крал Луи XIV. С насоките на Катерин, Монтеспан съумява да навлезе в персоналните палати на владетеля благодарение на афродизиак и личният си сексапил. Допълнително с това ще взе участие и в сатанинските ритуали, с цел да си обезпечи дългата обич на Луи. За известно време проектът работи, само че кралят единствено след две години приветства още доста любовници и Монтеспан остава забравена настрана.

Ядосана тя още веднъж се обръща към Ла Вуаза, само че този път за напълно друга причина. Тя желае гибелта на някогашната си обич. Отначало уплашена да заговорничи против благородникът, гадателката по – късно ще се съгласи. На 5 март 1679 година тя ще направи визитата си до двореца с напоено с отрова молба, която при досег с кожата ще провокира гибел. Денят се оказва несъответствуващ, тъй като кралските особи са заети с куп други хора, пристигнали по същата причина като Катерин. Така тя ще се откаже и ще остави проектът си за различен ден. 

След седмица, до момента в който измамницата е на път към своя клиентка е посрещната от полицията и е арестува по следствие на бизнеса си с токсини. Незнайно за управляващите те залавят вероятният палач на кралят си. Ла Вуаза по време на разпитите си не разкрива нищо повече от гледането на бъдещето и продаването на отрова като загатва и някои от имената на по – заможните си клиентки. В нейна отбрана е фактът, че макар че тя продава отрова не е единствената, която го прави. При разкритието за противозаконните аборти, които прави обаче даже и с дребното доказателства, с които разполагат управляващите, Катерин ще бъде наказана на гибел.

На 22 февруари 1680 година известната шарлатанка е изгорена на клада пред погледа на хиляди. Докато гори жива тя моли за амнистия и в същото време кълне фамилиите на тълпата. След мъчителната си гибел щерка й разкрива всички елементи към злините на майка си. Вярва се, че приетата магьосница е виновна директно и непряко за над 2500 смъртни случая през живота си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР