Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към твърдението,

...
Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към твърдението,
Коментари Харесай

Калоферската дантела вече ще има постоянен дом

Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към изказванието, че ученикът постоянно надминава учителя си, споделя кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Първообразът е брюкселската дантела, мостри от която са донесени в Калофер от търговци още в края на 19 век. Будно и работливо градче, отворено към новото, Калофер по собствен метод преобразява и усъвършенства умеенето. Става по този начин, че в калоферски вид познатата в целия свят дантела към този момент е по-фина, по-нежна, в нея влизат флорални претекстове. Докато си стане обособен бранд, както бихме го нарекли през днешния ден. Тя има и собствен принос в оцеляването на града.

След опожаряването на града през 1877 година, тъкмо тя е поминъкът, който оказва помощ на хората да се възстановят.

Подобна история, прочее, има и ирландското плетиво, което обезпечава главен занаят на фамилиите по време на картофената рецесия.

Редките през днешния ден умения, става известно, са се оказвали жизненоважни в един интервал от време и даже единствено за това заслужават да не бъдат забравени. А е било време в Калофер, когато мнозина са умеели изкуството да трансферират по този начин совалките, че придвижванията се сливат, а на цилиндъра да се появяват приказни дантели.

През 1910 година се открива единственото в страната Дантелено учебно заведение " Трудолюбие ", то предлага двугодишен курс на образование и през него минават 1800 девойки и дами. През 1935 година то се преобразува в Занаятчийско, а паралелките за дантела остават две. Така лека бавно умеенето се изтиква встрани във времето, а в по-късни години до през днешния ден то се предава от майки на дъщери. Още по-ценно е в този момент.

В Калофер от 19 години се организира Празник на калоферската дантела, денят му не е инцидентен - 15 август, Голяма Богородица. Тази година, обаче, той се чака да бъде по-значим, тъй като следва откриването на Център на калоферската дантела с непрекъсната експозиция. Това става допустимо с помощта на план по линията на фондация " Пловдив 2019 " и има общо с Пловдив Европейска столица на културата.

Центърът ще бъде в една от най-хубавите здания на Калофер, част от мемориалния комплекс " Христо Ботев " и в него, с изключение на музейната част, ще се настани и кръжокът по плетене, който съществува от една година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР