Историята на кафето е завладяваща. Забележително е как едно малко

...
Историята на кафето е завладяваща. Забележително е как едно малко
Коментари Харесай

История на кафето: Произход, легенди и как е открито

Историята на кафето е завладяваща. Забележително е по какъв начин едно малко зърно, взето от дребни дървета в Етиопия, може да се трансформира във втората най-търгувана стока в света през днешния ден.

Кафето е напитка, приготвена от печени семена на няколко типа вечнозелен шубрак от рода Coffea, а точно Coffea arabica и Coffea canephora.

Английската дума кафе идва от холандската koffie, която идва от турския kahve, което от своя страна е заимствано от арабския qahwa, което е къса форма на qahhwat al-bun, което значи „ вино от зърна “.

Откриване на кафе

Културата на пиянство на кафе датира от 11 век. Тогава кафето за първи път е донесено в Арабия от мястото на генезис – Етиопия. Персийците бързо се влюбили в стимулиращите свойства на „ новото вино на исляма “, тъй като същинското вино било строго неразрешено от мюсюлманите. Думата „ кафе “ идва от староарабската дума „ qahwah “.

През втората половина на 15-ти век кафето се популяризира от Арабия през Мека и Медина и доближава до Кайро през 1510г.

През първата половина на 16 век Османската империя доближава своя връх на развиване. Кафето стартира да играе все по-важна роля в Арабия, Мала Азия, Сирия, Египет и Югоизточна Европа. Първите кафенета са открити в Дамаск и Алепо през 1530 и 1532г.

Легенди за кафе

Има доста митове за кафето и по какъв начин е намерено неговото стимулиращо деяние. Един от най-старите, постоянно споменавана история на кафето, споделя за млад пастир от Етиопия, който към 850 година сл. Хр. забелязал, че козите му, откакто яли избран вид плодове, били изключително енергични.

Тогава монасите желали да употребяват резултата на тези плодове, само че били доста разочаровани от горчивия им усет, по тази причина ги хвърлили в огъня, смятайки ги за безполезни. След няколко минути до ноздрите им доближи невиждан, удивителен мирис.

Любопитни за прелестната миризма, те решили да подготвят запарка от печени кафени зърна. По-късно те считали тази напитка за подарък от небето, защото ги държала будни през цялата нощ.

Различна от първата, друга легенда споделя, че йеменският суфистки мистик Готул Акбар Нуруддин Абу ал-Хасан ал-Шадхили е пътувал из Етиопия и там е следил извънредно енергични птици. Той опитал плодовете, които птиците са яли, и усетил същата сила.

Друга легенда загатва ученика на шейх Абу’л Хасан Шадхели – Омар. Веднъж Омар бил заточен в пустинна пещера покрай Усаб и до момента в който се опитвал да оцелее, опитал плодове от някакъв шубрак и открил, че са горчиви. След това се опитал да изпече зърната с концепцията да усъвършенства усета, само че печенето ги направи твърди. След това той сварил печените зърна, пробвайки се да ги направи по-меки и годни за ястие, само че по този начин направил ароматна кафява течност. Омар изпил течността и почувствал прилив на сила и жизненост с дни.

Има и други митове, само че е известно, че първите хора, които са знаели за енергизиращия резултат на локалното кафе растение, са етиопски предшественици на днешната етническа група Оромо, етническа група, намираща се в Етиопия, Северна Кения и елементи от Сомалия.

История на кафето

От суфистките манастири в Йемен в Южна Арабия идват първите достоверни доказателства или за пиянство на кафе, или за познаване на кафеното дърво.

Кафето се популяризира от Мока, пристанищен град на крайбрежието на Червено море в Йемен, до Египет и Северна Африка, а оттова в Близкия изток, Персия и Турция, където идва през 16 век. Оттам идва в Италия и останалата част на Европа.

През 1615г. венециански търговци придвижват първите торбички с кафе в Западна Европа. Страхотният мирис и стимулиращи свойства накараха кафето бързо да се трансформира в известна напитка и кафенета започнаха да изникват в цяла Европа.

Буржоазията, гледайки на всичко през призмата на бизнеса, скоро запя песни, възхваляващи отрезвяващите качества на кафето, трансформирали пияниците в скъпи служащи.

Датски и британски моряци са транспортирали растението за кафе до своите колонии по света.

Когато турците били отблъснати във Виена през 1683 година, те оставили след себе си 500 торби кафе. Предприемчив полски предприемач ги употребява, с цел да отвори първото виенско кафене.

Във Франция обичаят за пиянство на кафе измежду парижани е открит от Солейман Ага, дипломат на султан Мехмед IV, който идва в Париж през 1669 година и донася със себе си огромно количество кафе на зърна.

Кафето става налично в Англия през 16-ти век посредством импорт. По същото време в Англия стартират да се появяват кафенета и до 1675г. има повече от 3000 кафенета.

Разпространението на напитката беше съпроводено от голямо нарастване на развъждането на кафеени дървета. Още в края на 17-ти век бяха направени сполучливи опити за развъждане на тези шубраци в оранжерии. Едно от тези растения е изпратено като подарък на Луи XIV в Париж през 1714г. Обикновено се счита, че милиони други кафеени растения идват от този шубрак.

Кафето идва в Америка през Карибите през 18 век. То било донесено от Габриел де Клио, военноморски офицер, под формата на разсад за кафе, който за 50 години направил 18, 680 кафени дървета в Мартиника.

Чудната история на кафето продължава пътя си към остров Бурбон, през днешния ден Реюнион, в Индийския океан и оттова в Бразилия, приготвяйки по този начин нареченото кафе Сантос. Бразилското кафе стартира да се отглежда през 1727г. и в действителност процъфтява след 1822г. Днес Бразилия е главен производител на кафе.

Кафето през 20 век

В началото на 1900г. Бразилия е най-големият производител на кафе. Днес съвсем цялото произвеждане на кафе е концентрирано в Централна Америка, Бразилия и тропическите региони на Южна Америка. Световното произвеждане на кафе е към 150 милиона торби годишно, като Бразилия е преди всичко, произвеждайки повече от 1/3 от това количество.

През 1901г. японският доктор Сартори Като вкарва първото разтворимо кафе. През 1938г. Nestlé постави основите на комерсиалната продажба на разтворимо кафе.

Мащабът на потреблението на кафе е най-добре отразен в световната наклонност на ползване на непреработено кафе през последните 250 години.

1750: 600 000 чувала 1850: 4 милиона чувала 1950: 36 милиона чувала 1995: 94 милиона чувала, 2000: 103 милиона чувала.

Търсенето на кафе го направи вторият най-съществен търгуван продукт след петролните артикули. Тази наклонност беше съпроводена от стадии на свръхпроизводство, изгаряне на остатъци, срив на цените, международна икономическа рецесия, спад в потреблението по време на двете международни войни и сключване на интернационалните съглашения за кафе за стабилизиране на цените.

След Втората международна война в Германия кафето се трансформира в знак на икономическо възобновяване и икономическо знамение. Пиенето на кафе се трансформира в синоним на благосъстояние.

Интересни обстоятелства за кафето

  • Днес в света всеки ден се употребяват над 2,25 милиарда чаши кафе.
  • Бразилия е най-големият производител на кафе в света. Там се създава към една трета от цялото кафе в света.
  • Кафето е втората най-търгувана стока в света. Първият е петрола.
  • Смъртоносната доза кофеин е към 100 чаши кафе.
  • Кафето може да понижи риска от заболяването на Алцхаймер, деменцията и заболяването на Паркинсон.
  • Има доста изгоди от кафето, то покачва енергийните ви равнища, потребно е за здравето на мозъка и може да ви защищити от чернодробни болести и диабет вид 2..
  • Гражданите на Ню Йорк употребяват 7 пъти повече кафе от хората от всеки различен град в Съединените щати.
  • Наличието на кафе играе също толкоз значима роля за определяне на робството в Куба, както производството и продажбата на захар.
  • Растението кафе съдържа кофеин, с цел да притегли пчелите като опрашители, като в това време е натурален пестицид, който сковава и убива избрани инсекти, които ядат растението.
  • Въпреки че се назовава безкофеиново кафе, както и метода на декофеинизиране, то никога не се отстранява 100 % от кофеина.

Кафето може да бъде създадено и приготвено по доста способи и всеки от тях има своето въздействие върху усета на готовия артикул – кафена напитка.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР