Историята на императрица Елизабет, наричана Сиси, е вълнуваща като приказка.

...
Историята на императрица Елизабет, наричана Сиси, е вълнуваща като приказка.
Коментари Харесай

Императрица Сиси

Историята на императрица Елизабет , наричана Сиси, е вълнуваща като приказка. Тази приказка очарова хората и до през днешния ден -125 години след гибелта ѝ. Елизабет е била невероятна жена, почитана освен поради хубостта ѝ, написа.

Елизабет е принцеса на Бавария, императрица на Австрия, кралица на Унгария и Бохемия и брачна половинка на император Франц Йосиф. През 1898 година тя обитава тайно на Женевското езеро, с цел да избяга за няколко дни от омразните ѝ дворцови церемонии във Виена. За 10 септември е планувано пътешестване с лодка. Придружена от придворната си дама, императрицата напуща хотел Beau Rivage, ситуиран навръх брега на езерото.

Атентатът на 10 септември 1898

На крайбрежната алея тя среща своя палач. Той я блъсва мощно, тя пада на земята, само че в началото очевидно счита, че не е съществено ранена. След като ѝ помогнали да се изправи, споделила, че „ няма нищо ужасно " и би трябвало да побързат, с цел да не изтърван пътуването с лодка. Но малко откакто се качват на лодката, Сиси припада и я откарват назад в хотела. Според смъртния акт гибелта ѝ е настъпила на 10 септември в 14,40 часа. Била е на 60 години.

Убиецът е италианският служащ анархист Луиджи Лукени, който  нанася удар със заострена пила и пробожда гърдите на Елизабет . Мотивът му – злоба към благородниците. Първоначално желал да убие италианския крал Умберто I, само че не можел да си разреши пътуването до Италия. След това се насочил към френския аристократ Анри Филип Мари д'Орлеан, който обаче отменил пътуването си до Женева в последния миг. Така най-после негова жертва става императрица Сиси. Смъртта ѝ бележи края на една ера в историята на Хабсбургската империя.

Сиси - легенда и до през днешния ден

Императрица Елизабет е била фамозна с хубостта си и даже е считана за най-привлекателната жена в Европа . Бракът по обич сред император Франц-Йосиф и Елизабет Баварска е бил доста необикновен за това време, когато коронованите глави са сключвали брак само между тях.

Историята на Сиси, както е известна в фамилията си, е филмирана десетки пъти. Един от филмите за нея - " Корсаж " споделя какъв брой мъчно е било за Елизабет да се подчини на строгия парад в императорския двор, който съвсем не ѝ е разрешавал персонална независимост или политическо въздействие. Сиси, която е била изключително ценена поради хубостта ѝ, е спазвала избрана стратегия за поддържане на външния си тип .

„ Всеки ден тя е разресвала косата си в продължение на два часа и изпълнявала строга фитнес стратегия “, споделя Карен Дуве, която предходната година разгласява романа " Сиси ". Авторката добавя: „ Още преди 150 години Сиси е правила неща, които са нещо всекидневно за днешните дами. Например поддържането на добра форма посредством тренировки с тежести и гимнастики “.

Тъмните страни на имперския живот

Елизабет обаче не се  е чувствала щастлива в двора на Хабсбургите, твърди Карен Дуве, която в границите на своето проучване изследва исторически документи, дневници, писма и модерни свидетелства за живота на императрицата.

" Съществува и друга Сиси, по-възрастната, която е малко разочарована от брачна половинка си и от живота си. Постепенно тя стартира да не се усеща удобно в ролята, която ѝ е отредена “, споделя историчката пред Дъждовни води. „ Сиси обаче е човек, който съумява да излезе от тази роля. “

Тя се трансформира в превъзходна ездачка и ловджийка. Тя е известна с това и до през днешния ден във Англия и Ирландия, където императрицата е взела участие в рискови ловни излети. По това време тя към този момент се е сбогувала със отговорностите си в двора, доколкото е допустимо, и се е занимавала с това, което е било потребно и прелестно за самата нея: езда, спорт, извършения на чист въздух измежду природата. Още през 1870 година дипломатическите ритуали, като да вземем за пример визитата при кралица Виктория в Лондон, са ѝ се коствали натоварващи. На въпросното посещаване тя отделя единствено половин час.
 Сиси Istock
Приказната императрица

Императрица Елизабет е била доста съвременна персона, също и съвременна жена , която се е борила с рестриктивните мерки, наложени ѝ от всички страни, и се е опитвала да откри персоналното си благополучие в един осмислен живот. Понякога е успявала, а от време на време не.

Филми като " Корсаж " на Мари Кройцер или романа " Сиси " на Карен Дуве преглеждат по-модерна страна на обичаната австрийска императрица.

" Сиси " е история като от приказка, удостоверява Карен Дуве. Един император се дами за момиче от народа по обич, а виенският Хофбург става неин дом. " Това сигурно е нещо архетипно, изключително за хората в немскоговорящите страни, които са израснали с приказките ", споделя Дуве. " А историята на Сиси е обещанието, че приказките от време на време се сбъдват. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР