Историята на Едуард Мордаке може да се смята за градска

...
Историята на Едуард Мордаке може да се смята за градска
Коментари Харесай

Двуликият Едуард – легенда или истина

Историята на Едуард Мордаке може да се счита за градска легенда и в никакъв случай да не се е случвала. Ражда се някъде през XIX век и споделя за човек, роден с две лица. Второто се намира на тила му и можело да шепне, да се смее и плаче. По-запознатите могат да си спомнят историята на Антиниус. В древността, същият бил прочут със своята невероятна хубост и бързо спечелил вниманието на император Адриан.

Когато се срещнал с него, императорът го взел със себе си в Италия, където да получи образованието си и да се наслаждения на един по-красив живот. Едуард също бил хубав, само че с в допълнение лице на тила си, умерено привличал вниманието на всички останали. Мнозина, които са го виждали, настояват, че било женско и имало всичко належащо – очи, уста, която постоянно се лигавила и изкривени форми, които припомнят на нещо като лице.

Според историята, Мордаке желал това лице да бъде отстранено, тъй като било тъкмо противоположното отражение на него самия. Щом Едуард плачел, то започвало да се смее, когато обаче се радвал, то не спирало да плаче. Лекарите наричали този феномен демонското лице и се съмнявали, че могат да го отстранен. Вечерите също не били изключително леки, през нощта то продължавало да шепне, че има право да приказва за пъкъла. Медицината не била задоволително добра, с цел да се оправи с този феномен, което принудило проблематичният пациент най-сетне да се отдръпна от света, който познава и да се затвори в стая. Двуликият идвал от богат и състоятелен жанр, само че откакто не можел да сътвори семейство, най-сетне се самоубива на 23-годишна възраст.

Мъжът в никакъв случай не получил своята благородническа купа, счита се, че е бил изпъден от фамилията, с цел да не се основава спомагателен позор. Тук не би трябвало да забравяме, че лекарите в никакъв случай не са чули гласа на второто лице, единствено Едуард споделя, че му шепнело какво тъкмо мисли. И всичко звучи задоволително фантастично, само че до този миг в никакъв случай не е било потвърдено, а както наподобява, интернет е подготвен когато и да е да възроди една нова концепция.

Първата поява на историята се ражда през 1895 година във вестник Бостън Поуст и е написана от създателя Чарлз Лотин Хилдрет – прочут като занаятчия на фантастични разкази, в които няма нищо същинско, както можем да се досетим. Статията споделя и за други хора, които имат най-различни промени, в това число човек с опашка на риба, човек с тяло на паяк и самият Едуард. Според създателя, информацията е взета от Кралското научно общество, а такова може да се открие едвам през 70-те години, учредено от Йордания.

Нищо друго не може да се открие като информация и несъмнено, като каквито и да било данни за самият човек. В последните седмици се появиха и първите фотоси, които вероятно биха потвърдили истината. Проблемът е, че изданието Ройтерс бързо демонстрира нещо по-различно, в този случай приказваме за работата на статуя Еуарт Шиндлер. Неговото създание е просто пепър-маше, което би трябвало да покаже същинската визия на човешкото създание, в случай че въобще в миналото е имало такова. Има истории, в които за Мордраке се счита, че е умрял след време и не се е самоубил, а през 2014 година даже вършат филм за тази легенда, като никой не открива каквито и да било доказателства.

По-интересното в този случай е, че музеят на измамите и до през днешния ден няма доказателства, като обаче припомня, че има само и единствено восъчна фигура по тематиката. Въпреки това ще открием, че продължава да се прокрадва в поп културата и даже съумява да се сътвори опера, която възпява неговата история. Самата легенда обаче в никакъв случай не е доказана. Самият Шиндлер признава, че е сюрпризиран по отношение на обстоятелството, че никой не е поискал да се възползва от тази история и да сътвори фигура, само че когато го прави, интернет в действителност полудява.

Ако през днешния ден попаднете на легендата за двулицевия човек, имайте поради, че ентусиазъм за него е взето в една от книгите на Хари Потър, както и в някои други по-специални филми. Що се отнася до цялата история, сега се основава филм, който ще продължи живота на тази история, само че това няма да го направи същински. Все отново подсещаме, че в случай че видите надписите на идната лента, не бързайте да вярвате. Едуард Мордаке може и в никакъв случай да не е съществувал, а просто да е част от следващата градска легенда и фикция на създателя.

Единствената особеност в медицината, която може да бъде открита е тази на краниопагус паразитикус – две глави върху едно неразвито тяло. Стивин Кинг употребява тези претекстове в книгата си „ Четери след среднощ “, само че там става въпрос за недорасъл сиамски близнак. До този миг няма никаква информация дали въобще е съществувал сходен медицински феномен. Знаем историята на най-известните сиамски близнаци, само че Едуард остава още една тайнственост за архивите.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР