Историята на бившия наемен убиец Пепино, който се завръща на

...
Историята на бившия наемен убиец Пепино, който се завръща на
Коментари Харесай

5 е съвършеното число неаполитански сълзи и изключителни кадри

Историята на някогашния наемен палач Пепино , който се завръща на улицата в Неапол през 70-те години, с цел да отмъсти за гибелта на сина си, е направена по графичната новела на Игор Тувери, който е и режисьор на кино лентата под псевдонима Игорт. “5 е съвършеното число ” е ужасно сниман с доста film noir фрагменти, стилистика и осветяване.



 

Носейки чувството за комикс, сходно на “Град на прегрешението ” , филмът ни вкарва в историята и ни държи в напрежение на непрестанно дебнеща заплаха зад ъгъла. Безспорно едно от бижутата на тазгодишния фестивал CineLibri , филмът не инцидентно се състезава за огромна премия в конкурсната стратегия съвсем незабавно след представянето си на филмовия фестивал във Венеция. Италианският артист Тони Сервило е звезда в Италия от доста години, а международната аудитория го откри във филмите на Паоло Сорентино – носителя на “Оскар ” - “Великата хубост ” и “Те ” – тричасовата ирония за Силвио Берлускони, в която той брилянтно се оправя с облика на една от най-противоречивите персони в Италия.

Самият Тони Сервило е обвързван с Неапол, защото 60-годишният артист е роден в района, а през днешния ден живее точно в града, прочут с наситената си престъпност и гангстерски войни. Сервило играе и във кино лентата “Гомора ” на Матео Гароне по романа на Роберто Савиано, който е ентусиазъм за хитовия сериал със същото име, където точно тези войни и търговията с опиати са в ядрото на историята. В “5 е съвършеното число ” той би трябвало да се оправи със загубата на единствения си наследник Нино, който е убит от упор и оставен да лежи на неаполитанските улички. Филмът скача във времето, с цел да ни покаже и връзката сред татко и наследник, както и това по какъв начин са се справили със загубата на майката на Нино. Пепино следва да разбере какво се е случило с детето му и дружно благодарение на приятеля си Тото да накаже убийците с жанр “Джон Уик ” или “Твърде персонално ”.



 

В този миг в историята влиза и някогашната държанка на Пепино – Рита, изиграна от Валерия Голино. Актрисата също родена и израснала в Неапол, добива международна популярност със заглавия като “Смотаняци ” и “Рейнмен ” и можем да я забележим освен до Сервило в тазгодишното издание на фестивала CineLibri , а и в “Казанова, последна обич ”. Пепино се пробва да не въвлича Рита в целия екшън, само че самата тя не може да стои надалеч от него, защото любовта й датира от доста години. Филмът е образно толкоз хубав, че можеш да следиш всичко, което се случва с Пепино единствено през гледната точка на дейностите му. Костюмите, шапките, оръжията, ситуацията - всичко ни потапя в един тъмен свят, където чакаме с неспокойствие развръзката на историята на един татко, който продължава напред единствено с желанието за възмездие. “5 е съвършеното число ”, тъй като носи баланс или както споделя Пепино на сина си “ако убиеш всички прстъпници, светът ще загуби салдото си. ” Изключителна актьорска игра, забележителни фрагменти, доста екшън, типични италиански псувни като “stronzo ” и “cazzo ” и дъжд от патрони, са петте съвършени детайла атмосферата на дребните неаполитански улички от 70-те да оживее на екрана. Преживяване, което си заслужава! Билети може да вземете тук - https://www.cinelibri.com/5-e-syvyrshenoto-chislo/

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР