Историята на България е изпълнена с личности, допринесли неимоверно много

...
Историята на България е изпълнена с личности, допринесли неимоверно много
Коментари Харесай

„Отскубнати до корен” – филмът, който построи наново историята


Историята на България е изпълнена с персони, съдействали неимоверно доста за развиването на страната от най-разнообразни способи, които през днешния ден тънат в давност. И това не се случва инцидентно, не е цедилка на времето, а държавна политика, която се води за заличаване на паметта. Ръкописите обаче не изгарят, все нещо остава и все някой се оказва, че помни и е подготвен да опише. Един подобен роман е кино лентата на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов „ Отскубнати до корен ” за Димитър Атанасов – американски ученик с принос към международната просвета, учредител на българската фитопатология и създател на Агрономическия факултет (днес Биологически) на СУ.

Тъжно е, че по този метод би трябвало да си спомняме за огромните българи - надали не принудително, вместо да са национална горделивост.



" Проф. Атанасов е един от българите, които са съвсем изцяло забравени, макар големия му принос за съграждането на страната в тези прословути 30-те години на предишния век, когато България, едвам съвзела се от национална злополука, стартира да привиква всичките си синове, изпратени в чужбина, с цел да учат. Всички се връщат назад, с цел да съграждат отечеството си. Съдбата на проф. Атанасов, за жалост, е сходна с тази на всички тези показали на този интелектуален, нравствен, стопански и политически хайлайф, който - за признателност за това, което са създали за страната си - през 44-та - 45-та ще бъде съвсем погубен. Ако не физически, то душевен. И в действителност филмът е що се касае за проф. Атанасов, с цел да разкажем, да го оправдаваме, да го върнем - паметта  за него, за това, което е сътворил за страната,  толкоз и на втори слой тече подтекстът и предизвестието, че би трябвало да извадим до дъно тези истории. Защото тази история не е просто история за едни заличавания, а за това кой ги унищожи и за какво, за какво заметохме под килима истината за унищожаването на този хайлайф, за дългата сянка на Държавна сигурност и за това, че в последна сметка, отвън съответната история, този филм се причислява към други такива документални филми - популярност богу, към този момент ги има – с които желаеме да кажем, че диалогът за антикомунизма напълно не би трябвало да е завършил ", споделя в " Артефир " Антоанета Бачурова.



Съдбата на Димитър Атанасов е сходна с тази на доста други хора от елита, а филмът е отличен образец за пометената истина за това какво се е случвало по това време. Той отваря още веднъж тематиката, която в никакъв случай не би трябвало да се затваря, тъй като можем да имаме бъдеще, единствено в случай че помним през какво минава България в интервала 1944-1989 година и в никакъв случай не позволяваме нещо сходно да се случва още веднъж. Лентата е един метод да се построи историята отначало, само че този път без пропуски и без неистини.



„ Отскубнати до корен ” печели премията от фестивала " Киноваканция ", а Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов имат концепция да създадат открити уроци по история с прожекции на кино лентата, с цел да не стопира полемиката по тематиката. Само по този начин паметта ще бъде непокътната, единствено по този начин обществото ще познава историята и себе си като разследване от нея.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР