Историята на асансьора или платформата, която може да движи хора

...
Историята на асансьора или платформата, която може да движи хора
Коментари Харесай

Асансьор като Боинг: Колко души побира огромната подемна машина и къде се намира?

Историята на асансьора или платформата, която може да движи хора и предмети нагоре и надолу, е много дълга. Известно е, че рудиментарните асансьори са били употребявани в античен Рим още през 336 година прочие н. е. като за тях първо се загатва в подтекста на това, че Архимед построява един, пишат профилирани уеб сайтове.

Тези ранни асансьори съставляват платформа с подемници, които ѝ разрешават да се движи отвесно. Подемниците нормално се ръководят ръчно – или от хора, или от животни – макар че от време на време са се употребявали и водни колела. Римляните употребяват тези елементарни асансьори в продължение на доста години, нормално с цел да реалокират вода, строителни материали или други тежки предмети от едно място на друго.

 Асансьорните компании подвигат месечните си такси за техническа поддръжка Тази сутрин 2 мин. Асансьорните компании подвигат месечните си такси за техническа поддръжка  Работник почина след рухване в асансьорна шахта в Пловдив България 1 мин. Работник почина след рухване в асансьорна шахта в Пловдив  Нови условия за старите асансьори: Проверяват ги за спомагателна отбрана България 2 мин. Нови условия за старите асансьори: Проверяват ги за спомагателна отбрана  Повече от 90 000 асансьора в България са механически неизправни Тази сутрин 2 мин. Повече от 90 000 асансьора в България са механически неизправни  Асансьорните компании подвигат месечните си такси за техническа поддръжка Тази сутрин 2 мин. Асансьорните компании подвигат месечните си такси за техническа поддръжка  Работник почина след рухване в асансьорна шахта в Пловдив България 1 мин. Работник почина след рухване в асансьорна шахта в Пловдив  Нови условия за старите асансьори: Проверяват ги за спомагателна отбрана България 2 мин. Нови условия за старите асансьори: Проверяват ги за спомагателна отбрана  Повече от 90 000 асансьора в България са механически неизправни Тази сутрин 2 мин. Повече от 90 000 асансьора в България са механически неизправни

Снимка: iStock

Подобна структура е имало е в Колизеума в Рим, задвижвана от 200 роби 

Що се отнася до профилираният пътнически асансьор, той е основан през 18. век като един от първите е употребен от крал Луи XV през 1743 година Той построява асансьор във Версай, а задачата му е да го придвижва от неговите стаи на първия етаж до любовницата му в стаите на втория етаж. Този асансьор не е доста по-технологично напреднал от употребяваните в Рим – мъже в специфични комини би трябвало да теглят въжета, с цел да го задвижват. Наричали устройството „ летящ стол “.

Снимка: iStock

Едва при започване на 19. век технологията на асансьорите в действителност стартира да напредва. За начало те към този момент не е належащо да се задвижват ръчно. През 1823 година двама английски архитекти – Бъртън и Хормер – основават „ възходяща стая “, която употребява парна сила, с цел да изведат туристи до платформа за оглед над Лондон. Няколко години по-късно изобретението им е развито още от архитектите Фрост и Щут, които прибавят колан и противотежест към парната машина. Скоро стартират да се основават и хидравлични системи с водно налягане за покачване и втурване на асансьора. 

Човекът, който взема решение казуса с сигурността на асансьора, правейки вероятни всевъзможни високи здания, е Елиша Отис, който поради приноса си през днешния ден е прочут като изобретателят на модерния асансьор.

През 1852 година Отис измисля дизайн с защитна спирачка, при която, при положение, че кабелите се скъсат, дървена рамка в горната част на асансьорната кабина ще се измъкне и ще се забие в стените на шахтата, спирайки асансьора в нея, написа chr.bg.

Днес нова машина разрешава колосално количество хора да се изкачват в нея

Ето къде се намира най-големият пътнически асансьор в света:

През 2022 година финландска асансьорна компания го конфигурира в постройката Jio World Centre в Мумбай, Индия. Тази подемна машина може да побере до 235 души по едно и също време, написа OddityCentral. За съпоставяне, един Боинг 757 може да побере 243 пасажери.

Снимка: iStock

Асансьорът тежи 16 тона, заема повърхност от 25,7 кв. м и се поддържа от девет стоманени въжета, прикрепени към стоманени колони.

Наред с другите неща, инженерното знамение разполага с четирипанелна стъклена врата и стени, които оферират панорамна панорама към комплекса и неговата градина. Въпреки че асансьорът се движи сред петте етажа със скорост един метър в секунда, той разполага с дивани, на които пасажерите могат да се провиснал.

„ Имаме удоволствието да обявим, че най-големият пътнически асансьор в света е  в Индия!. Гордеем се с това, че предлагаме самостоятелни решения за неповторими планове. Освен нашият екип в Индия, главните специалисти на компанията по планове в международен мащаб си сътрудничиха за проектирането и осъществяването на този най-предизвикателен и комплициран план “, сподели Амит Госаин, ръководещ шеф на KONE Elevators India.

Някои забавни обстоятелства за асансьорите показва един от профилираните уеб сайтове за поддръжка на машините у нас.

Вижте ги:

Снимка: iStock

Асансьорите са 20 пъти по-безопасни от ескалаторите.24 асансьора в античния Римски Колизеум са ръководени ръчно от силата на над 200 плебеи.Въпреки страховете да не заседнете или свободно да паднете в асансьор, возенето в асансьор в действителност е по-безопасно от карането на кола. Средно 26 души една година умират при случай, обвързван с асансьор (главно асансьорни техници, а не пътници), до момента в който 26 души умират на час при катастрофи, свързани с коли.Средният консуматор употребява асансьор 4 пъти дневно.Първият асансьор, който е имал ръчен потребителски надзор, е конфигуриран в Ню Йорк Мариот.На всеки три дни асансьорите носят еквивалента на земното население.Максималната надморска височина, която един асансьор с подемни кабели може да реализира, е на 600 метра.Всеки асансьор се поддържа от голям брой кабели и всеки от тези кабели може умерено да носи целия асансьор и неговите пасажери.Бутонът за затваряне в асансьор в действителност е бутон " плацебо ", изработен, с цел да даде на пасажерите илюзията за надзор в пътуването им с асансьор. Тъй като производителите на асансьори от 1990 година са премахнали тази функционалност на множеството асансьори, откогато се затварят автоматизирано.Първият публичен строителен асансьор е инсталиран в девететажната висока постройка в Ню Йорк.Изобретателят на актуалния асансьор Елиша Грейвс Отис образува компания, която доставя и прави по-голямата част от асансьорите в света.Първият писмен запис на асансьор идва от 3 век пр.н.е. в Гърция. Този елементарен асансьор е фиктивен от математик Архимед.Асансьорната музика се появява за първи път през 20-те години, с цел да успокои пасажери, които употребяват асансьорите за първи пътНякои от най-известните асансьори могат да бъдат открити в Gateway Arch в Св. Луи (кабина пътува в арка), Santa Justa Lift в Лисабон (един от първите асансьори, задвижвани с пара), Lacerda Elevator в Салвадор (един от най-натоварените асансьори в света), Тайпе 101, Bailong Elevator в Китай (считан за най-големият открит асансьор), Louvre Elevator във Франция (кабината му е отворена) Тъй като цифрата се смята за извънредно носеща злощастие в доста страни, много здания се отхвърлят да имат 13-и етаж. Otis Elevators Company пресмята, че почти 85% от постройките с асансьорите си нямат бутон 13.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР