Историята на 15-годишната Мелинда, в последствие забранявана и цензурирана от

...
Историята на 15-годишната Мелинда, в последствие забранявана и цензурирана от
Коментари Харесай

Говори от Лори Халсе Андерсен – разказ за сексуалния тормоз и насилието в училище

Историята на 15-годишната Мелинда, в следствие забранявана и цензурирана от учебни заведения и библиотеки, се трансформира в историята на стотици хиляди подрастващи по света, станали жертва на полов тормоз.
През XXI век в страна, в която дамите не са заставяни да се покриват, няма всекидневни бомбардировки, никой не живее в непрекъснат боязън за живота си, за едно напълно нормално момиче първият образователен ден в гимназията се оказва началото не на приказка, а на ужасяващ призрачен сън.
В „ Говори “ американската писателка Лори Халсе Андерсен споделя разтърсващата историята на 15-годишната Мелинда – история, която в следствие е забранявана и цензурирана от учебни заведения и библиотеки и която се трансформира в историята на стотици хиляди подрастващи по света.
От първия миг на новата образователна година в „ Мериуедър Хай “ Мелинда е изоставена от всичките си другари и отхвърлена от учениците, тъй като е извикала полицията по време на празненството по случай края на лятото. Никой не желае даже да приказва с нея, камо ли пък да я изслуша. Изолирана от всички, Мелинда стопира да приказва въобще. Единственият отдушник, който намира, е в часовете по изобразяване. Само по този начин тя може да признае пред себе си какво фактически се е случило онази нощ. Как е била изнасилена от момче от по-горен клас – момче, което към момента е в „ Мериуедър “ и към момента е опасност за нея. Борбата ѝ за излекуване таман е почнала, когато тя се оказва лице в лице с него още един път. Но този път е решена да открие своя глас.
„ Говори “ е за всички жертви, пред които „ един чужд, най-хубавият другар на татко им, приятелят на майка им, дядо им, татко им, техен другар, треньор, съученик, момчето от оня ваучър “ захлопва вратата на естественото и умерено израстване, пришивайки им безмилостната присъда „ изнасилен “.
„ Говори “ е и за всички майки, татковци, братя, сестри, учители, другари, съученици, интимни другари, съседи, непознати на улицата, които се сблъскват с кошмара на жертвите на полов тормоз. Но най-много за всички, които отхвърлят да бъдат жертви и които се борят да превъзмогнат случилото се.
Макар и в границите на художествената нереалност, „ Говори “ крещи с гласовете на хиляди действителни ориси, разрушени на късчета, само че намерили куража да продължат напред, и се трансформира в един от най-важните романи за младите читатели към този момент повече от двадесет години.
Лори Халсе Андерсен е американска писателка, която написа за деца от всички възрасти. Книгите ѝ бързо се трансформират в бестселъри, а умеенето ѝ да сервира сложни и тежки тематики я трансформират в обичан създател на стотици хиляди читатели по света. Носител е на голям брой ALA и държавни награди, а книгите ѝ „ Говори “ и „ Chains “ са измежду финалистите на Националната премия за книги.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР